Slobodan Cvetković Foto: Ministarstvo privrede Republike Srbije

Ministar privrede Slobodan Cvetković danas je u Ministarstvu privrede preuzeo dužnost ministra privrede od potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog, koji je po razrešenju prethodnog ministra Radeta Baste obavljao tu funkciju. Cvetković je danas učestvovao na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu" i tom prilikom je rekao da u Srbiji trenutno posluje 620 američkih kompanija, koje su investirale više od 4,5 milijardi dolara u srpsku privredu.

Slobodan Cvetković je naveo i da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 srpskih radnika, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ministar je naglasio da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i da teži ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kojim će biti korak bliže ka postizanju i ostvarivanju kvalitetnijih i temeljnijih okvira saradnje sa SAD u oblasti trgovine.

Kao prioritetne ciljeve koje je neophodno realizovati u bliskoj budućnosti, naveo je pregovaranje o što skorijem vraćanju srpskih proizvoda u preferencijalni tarifni sistem SAD i potpisivanje sporazuma o odsustvu dvostrukog oporezivanja, a na taj način bi se ostvarili višestruki benefiti za obe države.

Ministar Cvetković ukazao je da je Srbija „stabilno i veoma privlačno poslovno područje“ i dodao je da se njen potencijal ogleda i u činjenici da su investicione aktivnosti podržali „politička i ekonomska stabilnost, dostupnost visokokvalifikovane radne snage, kao i sporazumi o slobodnoj trgovini sa naprednim tržištima, kao što su EU, CEFTA, Kina, Rusija i Turska“.

Slobodan Cvetković Foto: Ministarstvo privrede Republike Srbije

Inače, danas je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade obavljao funkciju ministra privrede do izbora novog ministra, predao ministru Cvetkoviću dužnost i izveštaj o radu Ministarstva privrede u prethodnom periodu i poželeo mu uspeh u daljem radu.

Cvetković je istakao da je imenovanje za ministra odgovornog za privredu Srbije izuzetna čast, ali i veliki izazov i naglasio da će nastaviti rad na „ekonomskim reformama kroz pospešivanje rasta i modernizaciju industrije, ulaganja u infrastrukturu i afirmaciju potrošnje, koji su u i do sada bili glavni pokretači ekonomskog razvoja i omogućili su Srbiji da nastupi kao jedan od globalnih lidera u privlačenju direktnih stranih investicija“.

On je rekao da će njegov zadatak kao minisitra privrede biti da „obezbedi dalju institucionalnu podršku poslovnom okruženju, odnosno da omogući poslovnoj zajednici da maksimizuje svoje poslovne potencijale što će doprineti rastu celokupne ekonomije i blagostanju svih građana“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar