Pavle Dimitrijević, Raša Nedeljkov, Tamara Branković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Posmatračka misije Crte iznosi finalnu ocenu o izbornom procesu 2023. godine i predstavlja zaključke o preduslovima za slobodne i poštene izbore.

„Više od 3.000 ljudi brojala je naša misija. Obaveštavali smo o toku izborne kampanje, ali izveštavali smo i na izborni dan. Izvestili smo i o oranizovanoj migraciji birača. Samo tokom izbornog dana dobili smo oko 100.000 podataka od naših posmatrača. Nakon izbornog dana, naš tim analitičara bavio se dodatnim analizama svih ovih podataka. Danas predstavljamo finalnu ocenu o kvalitetu izbornog procesa 2023. godine“, rečeno je u uvodu Crtinog izlaganja.

Ovim povodom, programski direktor Crte Raša Nedelljkov je rekao da bi naslov knjige koja bi trebalo da se piše o parlamentarnim i beogradskim izborima, koje je ova organizacija posmatrala bio „Poraz države i vladavine prava“.

Raša Nedeljkov Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kada u Crti govorimo o izborima, pokušavajući da motivišemo građane da se bore za slobodne izbore, govorimo da bi izbori trebalo da budu praznik demokratije. Nama sada to zvuči kao jedna otrcana fraza. Realnost je da izbori u Srbiji predstavljaju vašar bezakonja“, rekao je Nedeljkov i dodao:

„Na osnovu dokumentovanih činjenica, odgovorno i profesionalno kažemo da vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni. Nasilje nad zakonom sprovođeno je u interesu stranke na vlasti“.

Odgovornost se krije u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, MUP-u, a na tužilačkim organima stoji najveća odgovornost zbog cementiranja nekažnjivosti, ocenio je Nedeljkov.

„Mnoge stvari s kojima smo se suočili u decembru, nisu bile novina, ali su i ovog puta ignorisane. I do današnjeg dana nemamo potvrdu da je ni jedan jedini postupak pokrenut u vezi sa krivičnim delima, u odnosu na izbore“.

Crtini posmatrači su na parlamentarnim izborima zabeležili nepravilnosti na 13 procenata biračkih mesta. Na beogradskim izborima, taj procenat raste na neverovatnih 21 odsto.

Uslovi za fer izbore

„Zaključak je da sa ovakvim saznanjima i sa ovakvim stanjem u društvu, mislimo da nije moguće pristupiti unapređenju zakonskog okvira i prakse dok se ne ispune pojedini preduslovi. Za nas su u ovom trenutku prioritetni pokretanje krivičnih i disciplinskih postupaka za utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje nalogodavaca i izvršilaca krivičnih dela, odnosno kriminalnog rušenja integriteta izbora. Bez snažne poruke da bezakonje neće biti tolerisano, ne vidim smisao da se dalje unapređuju zakoni ako se oni ne primenjuju“, rekao je Nedeljkov i nastavio:

„Svakako je preduslov svih izbora da znamo ko na njima ima pravo i gde da glasa. Otuda je drugi preduslov pre svega utvrđivanje svih radnji koje su dovele do toga da je birački spisak kompromitovan. Zatim uspostavljanje tačnog biračkog spiska u koji će imati poverenje svi izborni akteri, uključujući tu na kraju kao najvažnije aktere u izbornom procesu, a to su građani“.

Da bi se postupak poverenja u birački spisak, ali i u spremnost izbornih institucija da štite izbora moglo povećati, ključni uslov je da se unaprede profesionalni stanndardi u radu RTS-a i RTV-a kao javnih servisa.

„Ne nominalno, ne izuzecima u određeniim emisijama, već suštinski u informativnom programu, kako bi građani Srbije mogli da se, kako zakon nalađe, pravovremeno, istinito i  objektivno informišu o  svim pitanjima koji su od značaja za njihov život. Između ostalog i za izbore“, kaže Nedeljkov.

Napad na posmatrače Crte

„Došlo je do tri napada na posmatrače Crte. U jednom slučaju je postupak pokrenut, odnosno formiran je predmet u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru. U toku je predistražni postupak. Da podsetim, u Odžacima, ispred policijske stanice na izborni dan napadom neidentifikovanih lica je značajno oštećeno vozilo jednog od posmatrača i posmatrači su pretrpeli lakše povrede. Prema našim informacijama, možemo da kažemo ad postoje jasne indicije da policiaj u ovom sluaju nije dala sve od sebe, odnosno da nije preduzela sve neophodne mere kako bi pronašla počinioce“, rekao je Pavle Dimitrijević.

Pavle Dimitrijević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je istakao i da je Crta do sada podnela podnela pet krivičnih prijava,

BONUS VIDEO: Raša Nedeljkov o izbornim nepravilnostima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare