Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Opozicione stranke, koje čine koaliciju “Srbija protiv nasilja”, često su bile na meti kritika pre i nakon 17. decembra kad su održani izbori. Međutim, ukoliko se podvuče linija, u proteklih šest meseci postoje i stvari koje se mogu nazvati dobrim potezima, a to su pre svega ujedinjenje i zajednički nastup na izborima, podrška više od 900.000 glasača, kao i usvajanje Rezolucije o Srbiji kojom je Evropski parlament stavio do znanja da je svestan u kakvim uslovima opozicionari ulaze u izbornu trku.

Ujedinjenje proevropske opozicije započeto je još u maju, kad su parlamentarne stranke, ali i one koje u tom momentu to nisu bile, zajedno organizovale proteste pod nazivom “Srbija protiv nasilja”, koji su bili reakcija na dve velike tragedije koje su se desile u OŠ “Vladislav Ribnikar” i mestima u okolini Mladenovca.

Jedan od zahteva tih protesta bilo je sazivanje vanredne sednice Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o navedenim nesrećama. Sednica je sazvana sredinom maja i trajala je gotovo dva meseca, a deo proevropske opozicije je tokom čitavog zasedanja nastupao jedinstveno i koordinisano.

Jedinstveno su nastupili i početkom septembra kad su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predali zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora, iako su prethodno postojale trzavice koje su rezultirale cepanjem pojedinih stranaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Potpisivanjem koalicionog sporazuma i zajedničkim nastupom na izborima 17. decembra ozvaničili su svoje ujedinjenje, koje je rezultiralo osvajanjem preko 900.000 glasova na parlamentarnim izborima i 65 poslaničkih mesta.

Koaliciju koja je ostavarila rezultat (najbolji koji je jedna proevropska opcija ostvarila još 2012. godine) čine Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zajedno, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Srbija centar (SRCE), Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Rumunska partija.

„Ujedinjenje proevrospkih stranaka bio je jasan signal za EU“

Direktor centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže za portal Nova.rs da je potez ujedinjenja bio veoma dobar korak opozicije.

“Ujedinjenje na jednoj jasnoj osnovi, jer sve stranke koje su čine koaliciju “Srbija protiv nasilja” podržavaju osnovne vrednosti koje su na tragu onoga što kolokvijalno nazivamo evropske vrednosti. Pokazalo se da je imalo smisla i dalo rezultat, onakav kakav je moguć u ovakvim okolnostima, a to je gotovo million glasova na izborima”, kaže Popović za naš portal.

Foto: Nova

On dodaje da je ujedinjenje dalo jasan signal u Evropskoj uniji, čiji je parlament juče izglasao Rezoluciju o izborima u Srbiji.

“Sada imate po prvi put jasnu podršku Evropske unije demokratskim snagama u Srbiji, i to je deo iste priče, uozbiljavanje opozicione scene doprinelo da Evropa malo teže žmuri na jedno oko Vučićevom režimu”poručuje Popović.

Podsećamo, nakon rasprave o izborima u Srbiji koja je održana u Evropskom parlamentu sačinjena je Rezolucija, a ključne tačke tog dokumenta kažu da postoji zabrinutost zbog brojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, da su neregularnosti koje su prethodile izbornom danu uticale na rezultate izbora, ali se poziva i na međunarodnu istragu tih nepravilnosti.

Upravo međunarodna istraga bila je jedna od zahteva opozicije nakon završenih izbora, te se postavlja pitanje da li je opozicija odnela pobedu time što je taj zahtev uvršten u Rezoluciju?

“Možemo da definišema kao pobedu, ali i širu pobedu demokratskih snaga u Srbiji. Opozicija jeste najvažnija od tih snaga, ali su svoj doprinos dali i predstavnici civilnog sektora i mediji. Sve zajedno bih definisao kao pobedu demokratskih snaga u Srbiji” kaže Popović.

S druge strane politikolog Boban Stojanović kaže za portal Nova.rs da je razumljivo što opozicija usvajanje Rezolucije EP potencira kao njihovu pobedu.

Boban Stojanović Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

“Uspeli su na međunarodnom nivou koliko god evropski parlament bio važan ili nevažan da rezolucija izgleda onako kako su oni hteli. Smatram da opozicija sad treba da radi sve u korist lokalnih izbora koji slede, Rezolucija može biti jedna vrsta pozitivnog iskoraka ka njihovim biračima. Ovo je možda pokušaj da sve one ljude koji su glasali za njih na Voždovcu, Vračaru Starom Gradu Novom Sadu i Nišu da neku vrstu nade i nekog osećaja da opozicija može nešto da uradi. Da ne bude samo pokradeni su nam izborima i šta sada sa tim” poručuje Stojanović.

A pre lokalnih izbora preostao je Beograd i pitanje većine u glavnom gradu. Zahtev celokupne opozicije, ne samo liste Srbija protiv nasilja, već i koalicije NADA jeste da se izbori u prestonici ponove. Konstitutivna sednica je 19. becembra, kada bi potencijalno mogli saznati ima li SNS većinu. Ukoliko većine ne bude bilo, prema najavama vlasti, ići će se na ponavljanje izbora što bi opet moglo da se da se broji kao pobeda opozicije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar