Poput prve sednice Skupštine grada i druga sednica počela je je jutros burno jer su odbornici opozicije odbili da glasaju o zapisniku sa prethodne sednice uz obrazloženje da ga nisu dobili.

Odbornica odborničke grupe „Biramo Niš“ Ana Eraković tražila je reč da bi ukazala na tu činjenicu, ali je predsednik Skupštine grada Niša Igor Novaković odbijao da joj dozvoli da stane za govornicu, uporno ponavljajući: „Sedite dole, sedite dole“.

U raspravu su se umešali i Dragan Milić iz istoimene odborničke grupe i Đorđe Stanković iz odborničke grupe „Biramo Niš“.

Posle kraćeg ubeđivanja Novaković je ipak dozvolio Ani Eraković da stane za govornicu uz komentar da nema prevare i da joj je dao reč onda kada je za to došlo vreme.

Dragan Milić, Skupština grada Niša Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

Eraković je zatražila da se sednica prekine na jedan sat kako bi odbornicima opozicije bio dostavljen zapisnik sa konstitutivne sednice.

„Mi zapisnik sa konstitutivne sednice nismo dobili. Našli smo ga juče na sajtu. Da li se vi stidite tog zapisnika? Mi ne možemo da se izjasnimo o zapisniku, ako ga nismo videli“, istakla je Eraković.

Doktor Dragan Milić takođe je potvrdio da odbornici opozicije nisu dobili zapisnik sa konstitutivne sednice.

„Da li mi treba da uzmemo bušilicu i da kopamo da bi našli zapisnik. Kažete da je zakačen uz ostali materijal. Kači se nešto mačku o rep, a zapisnik se postavlja na sajt“, izjavio je Milić i zatražio od Novakovića da se na isti način ponaša i prema odbornicima opozicije i vladajuće većine.

Dragan Milić, Skupština grada Niša Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

Daliborka Alihodžić, odbornica grupe građana „Dr Dragan Milić“ izjavila je da zapisnik mora da bude objavljen jer je to dokaz kako se sramno odvijala ta sednica.

„Ako smo dobili materijal za ostale tačke zašto nismo dobili zapisnik. Nismo jer je to bruka, sramota i sumrak demokratije. Stidim se što sam uopšte bila u sali. Ranije ste bili sami u sali i mogli ste da donesete bilo kakvu odluku, mogli ste da donesete odluku da je zemlja ravna ploča. Sada nas ima više i mi nećemmo to dozvoliti“, izjavila je Alihođžić.

Igor Novaković je istakao da 12 godina se zapisnik ne štampa, već se samo šalje.

„Da li mogu da vam obećam da će ubuduće zapisnik da se štampa i da zatvorimo diskusiju oko toga. Materijal je postavljen na vreme, da li štedimo materijal, štedimo, jer samo rebalans budžeta ima 300 strana. Završni račun ima isto toliko strana. Značajno smanjujemo troškove kada materijal šaljemo u elektronskom obliku“, rekao je Novaković.

Skupština grada Niša Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

Odbornici opozicije istakli su da zapisnik koji su juče pronašli na sajtu ne odgovara istini i naveli da je tamo između ostalog navedeno da su mandati odbornika jednoglasno verifikovani, a nisu.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Niša je 28 tačaka.

Pročitajte još:

Neke od tačaka dnevnog reda o kojima će raspravljati odbornici gradske Skupštine su rebalans ovogodišnjeg budžeta Niša, imenovanje novih direktora i finansijskih izveštaja javnih preduzeća, formiranje Komisije za planove i Komisije za konkurs za izbor direktora i predlog isplate zaostalih zarada radnicima propalih firmi.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika, a odlukom Gradske izborne komisije opoziciji su pripala 30 mandata.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar