Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da opozicija vidi projekat eksploatacije litijuma kao "šansu da politički oslabi predsednika Aleksandra Vučića, da se okupe oko te teme i smene vlast".

Njih uopšte ne zanima životna sredina, rekla je Brnabić u gostovanju na TV Pink.

Ako je Rio Tinto u Srbiji od 2001. godine, ako je to tako strašna i užasna kompanija, što to niste govorili 2004, 2006 ili 2008. godine, upitala je ona.

Brnabić je navela da je kao premijerka 2017. godine inicirala potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Rio Tintom, kako bi se obavezali „da se sve radi u Srbiji, da će Srbija da postane bogata i da moraju da se poštuju najstroži standardi životne sredine“.

Ona podsetila da je bila konferencija za medije u Vladi Srbije, a da je niko ništa nije pitao o tome.

„Važno je samo da su protiv Vučića, pa i po cenu budućnosti Srbije“, rekla je Brnabić.

Tvrdnje o pretnjama po životnu sredinu zbog rudarenja i prerade rude litijuma ona je nazvala „notornim budalaštinama“.

Kad neko kaže da će biti sumporne kiše, da će se uništiti Rađevina, Jadar i Loznica, to su notorne budalaštine, rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije je poimence prozvala predstavnike opozicije koji se protive rudarenju litijuma.

PROČITAJTE JOŠ

„Gospodine Ćuto, Lazoviću, Marinika, Đilase, Zelenoviću i ostali iz opozicije koji ste zabrinuti za Gornje Nedeljice, što niste uradili nesto za to mesto kad ste bili na vlasti“, upitala je ona, navodeći da je već 51 meštatin prodao svoju imovinu Rio Tintu.

Ona je podsetila da je juče pozvala i predložila osnivanje skupštinske komisije za kontrolu tog projekta.

„A oni su rekli da neće jer ih ne zanima zaštita životna sredina. Njih, bre, zanima da sruše Vučića“, rekla je Brnabić.

Referendumu treba da prethodi nekakav proces, da se čuju argumenti za i protiv, a ovde samo čujete protiv. Ovi ljudi, profesori, ne smeju da se jave jer im prete, rekla je Brnabić, tvrdeći da su je tokom posete Rađevini 2020. godine svi pitali „kad će projekat“.

Evo, rekao je Vučić – može na teritoriji cele Srbije, a može regionalno i videćete – pobedićemo, istakla je ona, ponavljajući jučerašnju Vučićevu izjavu novinarima u Parizu, uoči otvaranja Olimpijade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare