Ana Brnabić Sednica Skupštine Srbije Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala je predstavnike opozicije da se uključe u rad parlamentarne komisije u vezi sa litijumom, ali je dobila jednoglasan negativan odgovor. Sagovornici dnevnog lista “Nova” iz redova stranaka koje su nasuprot vlasti ističu da komisija nema smisla i da bi vlast trebala da upozna građane sa štetnim posledicama koje sa sobom nosi iskopavanje litijuma i sam projekat “Jadar”. Istovremeno, predstavnicima vlasti je upućen zahtev da se organizuje posebna sednica parlamenta na kojoj će se raspravaljati samo o ovoj temi.

Ana Brnabić uputila je poziv opoziciji da se uključi u rad skupštinske komisije koja bi se bavila temom iskopavanja litijuma. Ona je dodala da je njihova ideja da se putuje u Nemačku i Finsku, države koje takođe imaju litijum, kako bi se narodni tribuni upoznali tehnologijama kopanja koje primenjuju najrazvijenije zemlje Evrope.

PROČITAJTE JOŠ....

U izjavi za Radio televiziju Srbije, predsednica Skupštine je propustila pak da naglasi da se u Nemačkoj i Finskoj ne kopa litijum, ali je stigla da unapred pozove predstavnike opozicije da ne politizuju ovu temu i da im se pridruže u radu i proputovanju. Odgovor je ubrzo stigao – niko iz opozicije ne planira da se odazove pozivu.

Aleksandar Jovanović Ćuta ističe za “Novu” da neće prihvatiti poziv koji dolazi od onih za koje, kako je rekao, 12 godina uništavaju životnu sredinu.

Danijela Nestorović, Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Fonet/Milica Vučković

„Ekoloski ustanak sigurno neće učestvovati u već viđenim, fejk pokušajima da se formiranja nekakva komisije za nadzor projekta Jadar. Oni koji su u prethodnih 12 godina sprovodili sistemstki ekocid. Predlažem Ani Brnabić da odemo mesec dana i provedemo zajedno sa Aboridžinima i da ih pitamo gde su im pećine koje je uništio Rio Tinto. Evo, ja ću nju da vodim da provedemo tamo neko vreme umesto u Nemačkoj i Finskoj. Ana Brnabić, Goran Vesić, Irena Vujović, Zorana Mihajlović, Aleksandar Vučić bi trebalo da kleknu i da mole za oproštaj za ovaj nezamapćeni zločin nad prirodom kome prisustvujemo poslednjih 12 godina“, rekao je on.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je za Novu da su građani Srbije izuzetno uznemireni zbog najavljenog rudnika litijuma i da to ne može da reši komisija poput one koju predlaže predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a koja bi se, kako je najavila, bavila mogućnošću iskopavanja ove rude u Srbiji. Ona je dodala da je uslov svih uslova održavanje posebne sednice Narodne skupštine o rudarenju litijuma.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto: SSP

„Na tome insistira cela opozicija i bez ispunjena tog zahteva, ne može se govoriti ni o čemu drugom. Građani su izuzetno uznemireni zbog najavljenog rudnika litijuma, situacija je uzavrela do maksimuma i to ne može da reši nikakva komisija, niti posete državama koje imaju litijum, a nisu počele njegovo iskopavanje“, zaključuje Tepić.

“Zašto da idemo u Nemačku kad tamo ne kopaju litijum”

Iz Nove Demokratske stranke Srbije takođe stiže poruka da ne vide svrhu ove komisije, a lider ove stranke Miloš Jovanović kaže za Novu da je predlog predsednice parlamenta da se putuje u Nemačku i Finsku imao smisla kad bi, na primer Nemci, kopali ovu rudu.

Miloš Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Neka gospođa Brnabić, po završetku perioda godišnjih odmora, sazove sednicu o navedenoj temi kako bi svi građani mogli da čuju o čemu se radi. Ne vidim dalje puno smisla u tom pozivu jer je celokupna opozicija jasno rekla da je za zabranu iskopavanja litijuma”, podvlači Jovanović.

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković u izjavi za naš dnevni list navodi da je namera vlasti da otupi oštricu narodnog nezadovoljstva i da ovim pozivom žele da uvuku opoziciju u „svoju prljavu igru“.

Foto:Milica Vučković/FoNet

“Za nas je ovaj poziv neprihvatljiv. . U suštini ovim predlogom pokušavaju da nas učine odgovornim za katastrofalan i koruptivan projekat, koji niko ko misli dobro ovom narodu ne želi“, naglašava Novaković.

“Vučić uzeo proviziju od Rio Tinta, a rad u komisiji ima smisla kao i u onoj o izborima”

Potpredsednica stranke “Srbija-centar” Tijana Perić Diligenski ističe za Novu da je ta partija neće učestvovati u političkoj šaradi i ekskurziji.

Narodna poslanica i članica stranke “Srbija centar“ Tijana Perić Diligenski Foto:N1

„Pitanje iskopavanja litijuma u 14. sazivu nije ni stavljeno na dnevni red skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, niti je o njemu organizovano javno slušanje. Pitanje litijuma je jedno od najvažnijih društvenih i državnih pitanja i ono zaslužuje da bude tema posebne plenarne sednice Skupštine, na kojoj će Vlada da položi račune građanima o tome šta je pregovarala u njihovo ime. Komisije na koje Ana Brnabić inače poziva narodne poslanike iz redova opozicije su fasada dijaloga i običan igrokaz, a dokaz za to je i Komisija za poboljšanje izbornih uslova, objašnjava naša sagovornica, dok Srđan Milivojević, poslanik iz redova Demokratske stranke, podseća da su građani odavno rekli “NE” rudniku litijuma.

Srđan Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Režimu Aleksandra Vučića, suočenom sa ogromnim i rastućim nezadovoljstvom građana zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa projektom Rio Tinto, pri čemu režim brani svoju proviziju od tog posla, a ne javni interes, sada treba alibi za ovo što su uradili. Iza ove perfidno licemerne inicijative, stoji namera režima da podeli odgovornost za ovo što je Aleksandar Vučić obećao gospodinu Šolcu, mimo bilo kakvih ustavnih ovlašćenja. Komisija je mogla da se formira nakon parlamentarne rasprave i ozbiljnog dijaloga stručne javnosti kao i sučeljavanja argumenata od strane učesnika u političkom životu. Na žalost, režim je požurio da Srbiju obaveže na status rudarske kolonije kojoj je namenjena sudbina evropske deponije“”, objašnjava Milivojević u izjavi za “Novu”.

PROČITAJTE JOŠ...

Priča o iskopavanju litijuma vratila se u fokus javnosti nakon što je Ustavni sud poništio odluku Vlade Srbije kojom se suspenduje projekat “Jadar”, a sve je dodatno ubrzano nakon što je Srbiju posetio nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović. Tom prilikom je potpisan potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, koji, između ostalog, podrazumeva i zajedničke aktivnosti na iskopavanju litijuma.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare