Evropska unija će pažljivo pratiti ko primenjuje, a ko ne primenjuje evropski sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uoči početka dvodnevnog Samita lidera EU.

Poruka Žozepa Borelja, koju je poslao pregovaračima, neuobičajena je u odnosu na ono što smo navikli da slušamo od visokog predstavnika Evropske unije. U odnosu na ranije poruke kad je govorio o tome da je dobro što predstavnici Beograda i Prištine razgovaraju i tragaju za rešenjem, ovog puta se odlučio na oštriji ton i tako što je uputio packe i Vučiću i Kurtiju.

„Svaki pokušaj da se to preispituje je nepotreban. Dogovor je postignut, mora se primeniti. Nema prostora za piranje i mora se primeniti u celosti, svi delovi u holističkom smislu. Mi ćemo pažljivo pratiti ko primenjuje a ko ne primenjuje. I savetujem stranama da upiru prstom na drugog, nego da urade svoj posao“, poručio je Borelj, a preneo N1.

Pročitajte još...

U Briselu danas počinje dvodnevni Samit lidera Evropske unije, na kojem će se razgovarati i o rezultatima razgovora Beograda i Prištine u Ohridu.

Predstavnici EU, prmeijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 18. marta na Ohridu kako bi dogovorili Aneks evropskog sporazuma koji je u februaru dogovoren u Briselu.

BONUS VIDEO Borelj: Imamo dogovor Beograda i Prištine da bi se izbegla dalja eskalacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar