Besnik Bislimi Besnik Bisljimi
Besnik Bisljimi Foto: N1

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su neprihvatljivi novi uslovi za odobravanje vizne liberalizacije za građane Kosova, aludirajući na informacije da je na sastanku zatvorenom za javnost u Savetu Evropske unije predloženo da se taj proces poveže sa operacionalizacijom sistema bezbednosti u Evropi (ETIAS).

Bisljimi je rekao i da se u pismu koje je iz Francuske upućeno specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku nalazi veza između vizne liberalizacije i dijaloga, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

Lajčakov odgovor je bio, preneo je Bisljimi, da ako treba da postoji neka veza, onda vize pomažu dijalogu.

Drugim rečima, preporuka je bila veoma snažna da se Kosovu što pre ponudi vizna liberalizacija, jer bi to pozitivno uticalo na dijalog. Što se tiče viza, Lajčak je izneo ne samo svoj stav, već i stav EU da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da je već trebalo da dobije viznu liberalizaciju, rekao je Bisljimi.

Sa naše tačke gledišta, dodao je, veza sa ETIAS predstavlja novi uslov i smatramo da je to neprihvatljivo.

Svaka promena, svaki novi zahtev koji prevazilazi 95 kriterijuma koje je Kosovo ispunilo, predstavlja novi kriterijum i mislim da je to stav mnogih članica EU, a možda i samih predstavnika Evropske komisije, naveo je Bisljimi.

Predlog za novi uslov, kako prenose medije, u četvrtak su na sastanku Saveta EU dali francuski zvaničnici, a podržale su ga još najmanje četiri zemlje: Švedska, Belgija, Holandija i Španija.

BONUS VIDEO – Srpski akademik postavio tezu Kosovo u UN istog dana kada i Srbija u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar