Foto:Screenshot/Youtube/Center for the Study of Democracy

Profesor Univerziteta u Gracu i stručnjak za Balkan Florijan Biber ocenio je reagujući na litijumski samit u Beogradu da su Evropska unija i Nemačka razmenile demokratiju, vladavinu prava i perspektivu EU za Balkan za litijum.

Biber je istakao da u Srbiji nema nezavisnih institucija, kao ni nezavisnih medija sa nacionalnom frekvencijom, te dodao da u našoj zemlji „nema prostora za kritičko građansko društvo“.

„Dakle, nema garancije da će rudarski projekat biti u skladu sa srpskim (da ne pominjemo EU) standardima. Masovni protesti zaustavili su prvi pokušaj 2021. Sada EU i Nemačka otvoreno podržavaju projekat nakon izborne prevare i pogoršanja vladavine prava“, ocenio je Biber.

„Poruka će se čuti širom Zapadnog Balkana. Dogovor koji služi EU važniji je od vrednosti. Sa takvim pristupom, proširenje EU je mrtvo“, poručio je on.

Podsetimo, juče je u Beogradu bio nemački kancelar Olaf Šolc i tom prilikom je potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Memorandum o razumevanju o kritičnim sirovinama između EU i Srbije, potpisali su u Palati Srbija ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

To je praktično uvod u otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

***

BONUS VIDEO – Potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama između EU i Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare