"Završeni izbori za Evropski parlament i odlični rezultati stranaka krajnje evropske desnice, kao i lokalni izbori u Srbiji održani pretprošle nedelje i ne baš tako dobar rezultat velike novosadske opozicione koalicije, uz pozitivan niški presedan, nose neke zajedničke pouke", piše u autorskom tekstu potpredsednik stranke Srbija centar (SRCE) i poslanik u Skupštini Vojvodine Mihailo Brkić.

Autorski tekst Mihaila Brkića, potpredsednika stranke SRCE, prenosimo u celosti:

Iako ne pripadaju istom političkom bloku, i nemaju isti odnos prema nekima od ključnih pitanja, kao što je npr. priroda transatlantskog partnerstva, ili zelena tranzicija, sve partije evropske desnice dele nekoliko zajedničkih stavova.

Protiv su migranata iz zemalja trećeg sveta, zabrinute su zbog terorističke pretnje Evropi, a u vezi sa ratom u Ukrajini ne žele da slepo slede stavove „Bajdenove Amerike“ i zato imaju iznijansiraniji odnos prema Rusiji. Ono što je za nas u Srbiji najbitnije sve ove partije su veoma skeptične ne samo prema daljem proširenju EU nego su skeptične i prema samoj postojećoj strukturi i funkciji evropskog integracionog projekta.

Mihailo Brkić/ Foto: Newsmax Adria

Upravo taj trend razume prosečan glasač u Srbiji iz prigradskog naselja Novog Sada ili nekog drugog mesta naše zemlje. Glasač na srpskom lokalu nije protiv EU, ali nema više iluzije da pregovarački okvir kakav je Srbiji nametnut od strane briselskih birokrata može da se završi uključivanjem naše zemlje u EU.

Prepoznavanje lokalnih prilika i problema, ili fotoroboti birača i političkih lidera u Novom Sadu i Nišu nisu identični, otuda i različiti rezultati lokalnih izbora u ovim gradovima. Ono što im je zajedničko je neregularnost mnogih izbornih radnji i postupaka koje vlast SNS umesto da sankcioniše i dalje snažno podstiče i time potpiruje izrazito nedemokratske i autoritarne prakse. Gotovo potpuna medijska kontrola koju na nacionalnom i lokalnom nivou ima propagandna mašinerija SNS-a, u novosadskom je slučaju za posledicu imala jako nametanje nacionalnih tema i njihovo umetanje u problematiku lokalnih izbora.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, činjenica jeste i da pro EU opozicija prostor nacionalnih pitanja gotovo bez borbe i to već dugo prepušta Vučiću i SNS. To u Novom Sadu, posebno u njegovim prigradskim naseljima koja su u velikoj meri kolonistička i izbeglička i stoga potpuno razumljivo izrazito nacionalno osetljiva, ima ozbiljne posledice po rejting proevropske i nacionalno-neutralne opozicije. Istina jeste da je gotovo unisono glasanje za SNS u Kaću i Kovilju bilo i posledica potpuno nedopustivih manipulacija, pritisaka i potkupljivanja dela glasača.

Takvo glasačko opredeljenje uzrokovano je i strahovima i emocijama kojima Vučić i SNS efikasno i stalno medijski upravljaju i po potrebi ih dodatno pale ili samo podgrevaju, za čega je dobar primer jučerašnji Svesrpski sabor. Međutim, mnogi od strahova i emocija prosečnog srpskog glasača u okolini grada Novog Sada jesu slični emocijama i strahovima prosečnog evropskog glasača iz manjih sredina, pa čak i urbanih centara Evrope. Birač iz Kaća je u ovom momentu po svojim opredeljenjima usklađen sa evropskim biračkim trendovima. Glasači i u Srbiji i u Evropi u većem broju žele da budu svoji na svome, vole da imaju osećaj nacionalnog ponosa i ne žele da ih u zoni emotivnog, a identitetska pitanja svakako uvek nose emotivni kapacitet, bilo ko i zbog bilo čega ugrožava.

I jedni i drugi strepe zbog izazova ekonomske krize i bezbednosne neizvesnosti, i svesni su domaćeg demografskog sloma, ali ne žele da on bude zaustavljen masovnim uvozom migranata.

Vreme je da se prihvati realnost Evrope kakva ona jeste danas, a ne kakva je bila juče, i da se politička borba opozicije čak i na lokalnim izborima, uz sav pritisak koji nameće sve autoritarniji režim SNS, vodi uz uvažavanje činjenice da birači osim građanskih imaju i nacionalne interese, a da oni koji prvo potpuno pretpostavljaju onome drugom jesu manjina u biračkom telu, i tu se Srbi uopšte ne razlikuju od drugih Evropljana.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Briselu na izborima za Evropski parlament

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare