Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Shutterstock

Vlada Kosova ulaže napore da u poslednjem trenutku ubedi zapadne sile da glasaju o tome da li da prime Kosovo u Savet Evrope, najviše telo za ljudska prava na kontinentu, izvestila je danas agencija Asošijeted Pres (AP).

Ministarka inostranih poslova Donika Gervala-Švarc u pismu u četvrtak Teodorosu Rusopulosu, predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, piše da će vlada Ustavnom sudu Kosova uputiti nacrt zakona na kojem radi, u kojem će se navesti svoj predlog o opštinama sa srpskom većinom – do kraja maja.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope trebalo bi da se sastanu u petak, ali je bilo nejasno da li će prijem Kosova biti na dnevnom redu — i da li bi pismo Gervale-Švarc to moglo da podstakne.

Kosovu je za članstvo u Savetu potrebno najmanje dve trećine glasova od 46 zemalja članica. Mediji na Kosovu navode da glasanje o članstvu zemlje nije bilo na dnevnom redu u petak, očigledno zato što Francuska i Nemačka nisu bile uverene da je Kosovo preduzelo dovoljne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO), što je bio njihov uslov koji je odbacio kosovski premijer Aljbin Kurti.

ZSO bi trebalo da koordinira rad na obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, planiranju zemljišta i ekonomskom razvoju u gradovima i mestima sa srpskom većinom i služila bi kao most prema vladi Kosova.

Uprkos uveravanjima Sjedinjenih Država i Evropske unije, Kosovo strahuje da bi takvo udruživanje predstavljalo korak ka stvaranju srpske mini-države sa širokom autonomijom, poput Republike Srpske (RS) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Osnivanje ZSO prvi put je dogovoreno u Briselu 2013. godine i odobreno u kosovskom parlamentu, ali je Ustavni sud Kosova kasnije to ocenio neustavnim, saopštivši da ne uključuje druge etničke grupe i da može da podrazumeva izvršna ovlašćenja.

***

BONUS VIDEO – Podršku članstvu Kosova u SE uslovljavaju Francuska i Nemačka: Katastrofalna greška premijera Kurtija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar