Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ovog leta imala je “pune ruke posla”, ali ne u parlamentu, gde joj je radno mesto, već na društvenoj mreži X gde komentariše brojne teme - od hapšenja aktivista, preko opozicionih novinara do rudarenja litijuma. A kad nije “onlajn”, Brnabić je u jutarnjim programima gde ubeđuje gledaoce da je dovoljno imati tetku fizikohemičarku kako bi shvatili da iskopavanje litijuma nije opasno.

Pre nekoliko dana, gledaoci TV Hepi imali su ujutru priliku da čuju predsednicu Skupštine Srbije kako objašnjava da nije zabrinuta zbog iskopavanja litijuma zahvaljujući svojoj tetki koja joj je sve “objasnila lepo” i to sa stručne strane.

PROČITAJTE JOŠ....

„Ja lično nisam zabrinuta. Na svoju sreću imam, rekla bih, u porodici ljude koji zaista mnogo o tome znaju. Moja rođena tetka, rođena sestra mog pokojnog oca je fizikohemičar. Čitav život je radila u toj struci, radila je na Institutu, tako da ja imam nekog kome beskrajno verujem, dakle, nekoga ko mi je najbliži na svetu. Ko meni s te stručne strane može da objasni lepo“, rekla je Brnabić i nastavila:

„Pritom, išla sam u gimnaziju, prirodno-matematički smer. Da budem sasvim iskrena, nisam baš bila dobra iz hemije, ali se razumem u hemiju nešto. Znam šta je periodni sistem elemenata i znam kako su elementi u tom periodnom sistemu poređani. Znam gde je litijum, znam gde su neki drugi elementi. I znam samim tim koliko je litijum opasan, odnosno nije“.

I nije samo litijum ono što je u fokusu predsednice Skupštine Srbije, čiji bi opis posla ugrubo trebalo da bude vođenje sednica parlamenta, naprotiv – Brnabić na svom X nalogu stiže i da se bavi analizom medijskog sadržaja, koji neizbežno podrazumeva i targetiranje medija koji ne rade po diktatu vlasti.

Tako je Brnabić nedavno podelila i objavu sa tekstovima sa portal Nova.rs, a povodom otvaranja Sava centra, navodeći da “Srpska napredna stranka šta god uradila, nailazila bi “na prepreke, na otpor, na usporavanje”. “

Mali problem” je samo to što SNS nije otvorila Sava centar, već neko drugi.

“I uvek od istih medija, i uvek od istih političara, a koji se nikada, pa ni sada, nisu izvinili građanima zato što su ih obmanjivali. Tako će biti i sa staklenim vidikovcem na Kablaru. Tako je bukvalno sa svakim projektom. Cilj tih medija i takvih političara je da uspore Srbiju i to su često i sami, javno, isticali”, optužila je Brnabić.

“Nije sposobna da smisli poruku ”

A zašto je predsednica parlamenta više pažnje posvećuje mrežama u odnosu na svoje radno mesto i šta je razlog konstatnog spinovanja?

Ako pitate marketinškog stručnjaka Igora Avžnera, ono što radi Ana Brnabić ne dopire do velikog broja ljudi, jer ona, kako kaže, nema kredibilitet da bude neko ko prenosi poruke.

Igor Avžner Foto:FoNet/Milica Vučković

“Ana Brnabić nekome, a možda čak i samo Aleksandru Vučiću, služi kao lutka trbuhozborca koja će da servira narodu priče koje joj se daju. Nisam ubeđen da je ona sposobna uopšte da bilo šta od toga pametno i smisli, a još manje da pametno plasira”, rekao je on za Novu i dalje naveo:

“Što se tiče tog stručnog dela komunikacije sa javnosti, nije bitna samo poruka koja se prenosi nego je bitno i ko je i šalje. S obzirom na to da Brnabić nema potencijal i kredibilnost u bilo čemu, a najmanje u pitanjima koja se tiču bilo kakve nauke ili ekonomije, ona je samo politička figura koja je tu postavljena, a potpuno je nekredibilna za prenošenje bilo kakvih poruka”.

‘Psi laju, a karavani prolaze’

Kroz “skener” Ane Brnabić na društvenoj mreži X nedavno je prošao i protest Eko straže ispred zgrade RTS.

Za predsednicu Skupštine u pitanju je licemerje, jer su, eto, organizatori pozvali učesnike protesta da osvetle mrak „litijumom iz baterija svojih mobilnih telefona.“

„Na kraju, kao šlag na torti, N1 daje reč čoveku čija je porodica prodala zemlju Rio Tintu…. I tako u krug. Vređaju ovoj zemlji i ovom narodu zdrav razum. I sve je predstava, samo da svi izgledaju kul i lepo“, napisala je Brnabić, ista ona koja je “da bi izgledala kul i lepo” tokom protesta protiv nasilja, a nakon masovnih ubistava u školi Vladislav Ribnikar i u selima u okolini Mladenovca, na društvenoj mreži X montirala fotografiju gde se zajedno sa Aleksandrom Vučićem i Sinišom Malim smeje građanima koji protestuju.

A kad bi prelazila u ulogu medijskog analitičara, Brnabić bi uglavnom komentarisala rad medija koji nisu pod kontrolom vlasti, uz obavezno targetiranje novinara koji u njima rade.

Tako je bilo i kad je “analizirala” tekst sa naslovne strane novina “Nova” u kom je istaknuto da upravo ona i njen šef Aleksandar Vučić crtaju mete na čelo novinarima objavljivanjem snimaka sa njihovim montiranim izjavama.

Osim što je pokušala da nas ubedi u to da je sama napravila video kojim se svi zaposleni u ovoj kući targetiraju i da predsednik Vučić s tim nema nikakve veze, ostali deo njene izjave zaista je teško razumeti.

Brnabić je tada, isto na društvenoj mreži X, podelila video koji, kako je navela, opovrgava navode da se ne poziva na ubistvo predsednika i da se ne sprovodi obojena revolucija protiv režima.

U video klipu sastavljenom od izjava i intervju različitih ličnosti datih medijima u sastavu Junajted grupe, reči bilo kakve kritike vlasti tendeciozno se stavljaju u kontekst napada na Aleksandra Vučića i insinuira da se njima poziva na ubistvo predsednika Srbije, što, naravno, nema veze sa logikom i istinom.

I baš zbog toga Igor Avžner smatra da bi mogao da se osmisli poseban moto za oglašavanje Ane Brnabić na različita pitanja u poslednja dva do tri meseca.

“Taj slogan bi bio ‘Psi laju, a karavani prolaze’”, zaključio je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar