Foto: Google map, Shutterstock

Država Ukrajina se ni na koji način ne meša u unutrašnju političku situaciju u Srbiji i smatra nedopustivim pokušaje mešanja u unutrašnje poslove Ukrajine, a posebno javne negativne ocene o svesnom evropskom izboru ukrajinskog naroda, od strane bilo kojih stranih zvaničnika, saopštila je Ambasada Ukrajine u Srbiji reagujući na još jedno pominjanje ukrajinskog Majdana u negativnom svetlu u Srbiji.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju, nakon velikog protesta “Srbija protiv nasilja”, a optužujući deo opozicije da želi vlast bez izbora, da u Beogradu „neće biti novog Majdana“, odnosno smene vlasti posle protesta na ulicama i oružanih sukoba poput onog 2014. na trgu Majdan u ukrajinskom gradu Kijev.

„Neće biti Majdana u Beogradu. Neću da prihvatim da frustrirani lideri opozicije koji ne mogu da pobede na izborima i koji se ponašaju kao najgore hijene to (traže)“, rekao je Vučić tada ne precizirajzući na koga misli.

Napominjujući da se revolucija dostojanstva u Ukrajini poslednjih godina redovno pominje u političkom i informativnom prostoru Srbije i neretko joj se daje negativan smisao, iz Ambasade podsećaju da ono što se ponekad pokušava u negativnom kontekstu predstaviti kao „ukrajinski scenario“ u stvari predstavlja borbu ukrajinskog naroda za svoja prava protiv korumpirane i totalitarne vlasti, kao i da je to evropski izbor većine Ukrajinaca, za šta su platili i plaćaju visoku cenu.

„Svaka ocena ovog izbora, pozitivna ili negativna, isključivo je stvar ukrajinskog naroda“, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Iskreno se nadaju da će se svi koji podržavaju evropske integracije Srbije sa poštovanjem odnositi prema evropskom izboru prijateljskog slovenskog naroda – Ukrajinaca.

„Štaviše, od Srbije ne očekujemo da javno osuđuje evropski izbor ukrajinskog naroda, već da osudi brutalnu agresiju Ruske Federacije, čije je rukovodstvo odlučilo da pokrene sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu kako bi kaznilo njenu želju za slobodom i pravo iѕbora na svoj put“, navode iz ukrajinske ambasade i podsećaju da je Kremlj 1956. tenkovima gušio slobodu u Budimpešti, 1968. u Pragu, a da od 2014. godine pokušava da tenkovima zaustavi slobodu u Ukrajini.

Problem nije u želji evropskih naroda za slobodom, već u nepromenljivoj totalitarnoj politici u Moskvi, koja ne štedi ni svoje, a ni tuđe građane zarad imperijalističke politike, navode u Ambasadi Ukrajine i napominju da su zahvaljujući Majdanu, koji se dogodio u Ukrajini, odsečeni pipci ruskog totalitarnog sistema, koji želji da dopre do Evrope.

„Ukrajinski narod danas plaća visoku cenu ne samo za svoju slobodu, već i za evropsku budućnost Srbije i njene dece“, zaključuje se u saopštenju.

 BONUS VIDEO: O velikom protestu u Beogradu „Srbija protiv nasilja“ dve stvarnosti u javnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar