Zastave Kosova i Amerike Pristina Kosovo zastava Amerika
Zastave Kosova i Amerike Foto:Shutterstock

Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini istakla je večeras "zabrinutost i razočaranje" Vašingtona "zbog kontinuiranih nekoordiniranih akcija koje preduzima Vlada Kosova koje i dalje imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu".

Podsetivši da je „po nalogu političkih vlasti Vlade Kosova“, Kosovska policija danas „sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću“, Ambasada SAD je u saopštenju objavljenom na svojom internet portalu poručila da „pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU“.

Ta akcija, naglasila je Ambsada SAD u Prištini, „nije koordinirana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice“

Pristina Kosovo zastava Amerika
Pristina Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri su dosledno tražili od Vlade Kosova da prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu Dijaloga uz posredovanje EU“, naglašeno je u saopštenju.

Neuspeh Vlade Kosova da odgovori na te zahteve, upozorava Ambasada SAD, „odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva“.

Nekoordinirane akcije Vlade Kosova, konstatuje se u saopštenju, „dovele su građane Kosova i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebno eskalirale regionalne tenzije i narušile reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera“.

Pročitajte još:

„Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju Kosovske policije tokom mnogo godina kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa kosovskim obećanjem da će ‘nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“, ističe se u saopštenju.

„Postupci Vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima“, poručila je kosovskim vlastima administracija Sjedinjenih Država.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare