Foto: Twitter/Ministarstvo za EI

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopštila je danas da je ponosna na Srbiju kao jedinu zemlju u regionu koja je poslala pomoć za obnovu elektro-energetskog sistema Ukrajine.

Biti partner znači pomoći kada je to zaista potrebno, istakla je Ambasada SAD-a u Srbiji.

„Uz donaciju tri miliona evra, sanitetskih vozila i bezbednog mesta za oporavak ukrajinske dece, Srbija nastavlja sa kontinuiranom pomoći kojom izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine. Zahvaljujući vašoj velikodušnosti, biće topline i svetlosti tamo gde je do sada bila hladnoća i mrak“, navela je Ambasada.

Podsetimo, juče su ispraćeni kamioni sa elektro-energetskom opremom iz kompanije „DB Sćenker“ u Šimanovcima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je tom prilikom da će Srbija nastaviti da kontinuirano pruža humanitarnu pomoć Ukrajini.

„Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu“, navela je Brnabić.

Premijerka je navela da su ambasador Japana Takahiko Kacumata, kao zemlje koja trenutno predsedava grupom G7, i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, pozvali predstavnike Vlade Srbije da razmotre donaciju elektro – energetske opreme.

„Mi smo u to uključili naše elektro-energetske kompanije EPS i EMS koje poseduje takvu vrstu opreme i da izdvoje, kako bi mi donirali Ukrajini. Danas implementiramo zaključak Vlade od 19. januara i šaljemo preko mehanizama civilne zaštite ovu pomoć u Ukrajinu“, rekla je Brnabić.

***

BONUS VIDEO – U Beogradu Marš mira i solidarnosti sa Ukrajinom uz jake policijske snage i bez zvaničnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar