Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je danas građane srpske zajednice da učestvuju u razgovoru u opštini Severna Mitrovica, gde će, između ostalog, kako je rekao, biti reči i o otvaranju glavnog mosta preko reke Ibar i ocenio današnji protest Srba kao demokratsko pravo.

Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da je most na Ibru nepravedno dobio epitet razdvojenosti i nenormalnih odnosa.

„Opština Severna Mitrovica sutra od 11 časova, u prostorijama Skupštine opštine, organizuje sastanak i razgovor sa građanima, aktivistima civilnog društva i predstavnicima lokalnih medija na temu ‘Međuetnička saradnja, opštinsko savetovanje za bezbednost zajednice, saradnja između institucija i civilnog društva’. Pozivam naše sugrađane srpske zajednice da učestvuju u ovoj zajedničkoj diskusiji u kojoj će moći da se informišu o prednostima otvaranja mosta i da izraze zabrinutost koju će imati u vidu naši institucionalni predstavnici i institucije zemlje“, kazao je Kurti.

„Mostovi nas spajaju i zajedno učinimo to simbolom normalizacije“, napisao je Kurti.

On je zahvalio bezbednosnim institucijama koje su garantovale uspeh i miran tok današnjeg protesta u severnom delu Mitrovice i dodao su protesti demokratsko pravo svih građana i mogu da ga ostvaruju svi građani Kosova bez razlike.

Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni Kurti ni ostali kosovski zvaničnici nisu pominjali konkretan datum kada bi se to moglo dogoditi. Prethodno je Vlada Kosova saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „dosta vremena“, od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do revitalizacije pojedinih delova građevine, ali i razgovori sa građanima i udruženjima, kao i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta.

***

BONUS VIDEO – Tatjana Lazarević o događajima na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar