Foto: Arhiva

Vladimiru Đukanoviću, advokatu i funkcioneru Srpske napredne stranke, rapidno je poraslo imovinsko stanje i od skoro je vlasnik tri luksuzna stana na Voždovcu, kao i dva apartmana na Zlatiboru. Prema saznanjima do kog su došli novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN), tri Đukanovićeva penthausa nalaze se u naselju Park Villa Residence, zajedno sa tri garažna mesta i da je cena jednog penthausa bila 3.300 evra po kvadratu. Komentarišući otkriće o imovini Vladimira Đukanovića, Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, ističe da je očigledno kako funkcioner SNS kroz advokaturu naplaćuje svoj stranački uticaj.

„Kao stranački advokat i predsednik odbora za pravosuđe branilac je u većini predmeta za koje vlast ima interesa, kao što je Predrag Koluvija u slučaju Jovanjica ili Dijana Hrkalović koju su optuživali za najteža krivična dela. Šokiran sam imovinom koju je stekao za jako kratak period bavljenja advokaturom, što nije pošlo za rukom ni najboljim advokatima u Srbiji. Ja sam 20 godina preduzetnik i nemam ni apartmane po Zlatiboru niti penthause po Beogradu“, navodi Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova

On ističe da bi ovom temom trebalo da se bave nadležne institucije

„Nažalost, to ne očekujem jer su ljudi iz vlasti zaštićeni, ali boriću se svim silama za dan kada će oslobođene institucije ispitati sve njih koji su se enormno obogatili za vreme vršenja vlasti“, podvlači Aleksić.

Podsećamo, BIRN je danas objavio da je visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović vlasnik tri luksuzna stana na Voždovcu, kao i dva apartmana na Zlatiboru kao i tri garažna mesta. Sve nekretnine Đukanović je stekao kupovinom, a za BIRN kaže da je stanove kupio na rate preko svoje advokatske kancelarije.

PROČITAJTE JOŠ:

Podaci o imovini Vladimira Đukanovića, koje je Agencija za sprečavanje korupcije dužna da redovno objavljuje, nisu bili ažurirani gotovo dve godine, sve dok Agenciju nije kontaktirao novinar BIRN-a.

Đukanović je u svojoj izjavi iz 2022. godine kazao da živi u stanu svojih roditelja i da je njegov životni san da kupi sebi stan, a u izjavi za BIRN kaže da je tri stana u naselju Park Villa Residence kupio 2020. godine kad još „nije ni ašov bio zaboden“.

„Ja sam to tada pred koronu, bukvalno sam uhvatio onaj poslednji talas. Moja advokatska kancelarija je to kupila i sve je išlo preko kancelarijskog računa, sve je tako isplaćeno“, kaže Đukanović za BIRN.

Vladimir Đukanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pitanje BIRN-a kolika je cena kvadrata bila tada, Đukanović kaže da je iznosila 2.050 evra za kvadratni metar.

„Oko 620 i nešto hiljada evra [je koštalo]“, kaže Đukanović i dodaje da je njegova kancelarija plaćala na rate i sve isplatila krajem prošle godine.

„Plaćam sa računa kancelarije i struju i vodu i održavanje zgrade i sve što bude bilo isključivo sa računa kancelarije. Tu će mi biti kancelarija, a delom ću malo i da se preselim“, dodaje on.

BIRN je kontaktirao Park Villa Residence i saznao da su svi stanovi rasprodati „pre godinu-dve“, kao i da je cena penthausa tada bila 3300 evra po kvadratnom metru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), kojeg plaća kupac.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare