Natan Albahari Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Neverovatno mi je da ministarka Tanja Miščević, koja vrlo dobro poznaje sistem i funkcionisanje Evropske unije, kao i proces proširenja, kao glavni problem zašto Srbija još uvek nije postala članica, vidi uslove Evropske unije. Odlično znamo da je glavni problem i razlog što proces pridruženja beskrajno traje, a o čemu je i Tanja Miščević govorila dok se nije postala ministarka, taj da Srbija godinama unazad ne sprovodi u dovoljnoj meri reforme koje su neophodne za pridruženje EU", rekao je Natan Albahari, član Predsedništva PSG.

„Pita ministarka Miščević, u sada već drugom mandatu, za pojašnjenje šta to Srbija nije uradila? A odgovori su u svim oblastima, pa ne znam samo iz koje da počnemo – od pada Srbije u nivou medijskih sloboda za sedam mesta u poslednjih godinu dana, do nefunkcionalnog REM-a, nedostatka vladavine prava, slobodnog tržišta i svih drugih primedbi koje se iz godine u godinu ponavljaju u izveštaju Evropske komisije o nenapretku Srbije“, naveo je Albahari u pisanoj izjavi.

On je naveo kako Tanja Miščević ispravno konstatuje da je proces proširenja i politički, ali onda propušta da ukaže na, kako je rekao, sve pogrešne političke signale koje ova vlada šalje Evropskoj uniji.

„Od izbora sankcionisanih i proruskih ministara u novu vladu poput Vulina i Popovića, koketiranja sa BRIKS-om i drugim autokratskim režimima, napada na evroparlamentarce ili odbijanja da se sprovede istraga o dešavanjima u Banjskoj, odnosno puštanje Milana Radoičića na slobodu. Sve ovo predstavlja stalno udaljavanje od vrednosti i pitanja koja su ključni politički temelji EU i njenih država članica, neophodni za pridruživanje Srbije“, rekao je Albahari.

Natan Albahari kaže da uprkos tome što misli da sa „vladom u kojoj dominiraju radikali nema pristupanja EU“, on predlaže Tanji Miščević, šta bi Srbija morala da uradi da bi postala članica, a to je zauzimanje isključivo proevropske politike i hrabrih stavova po pitanjima međunarodne bezbednosti, donošenje plana po kom će se pregovori i ispunjavanje svih poglavlja, a posebno vladavine prava i slobode medija rešiti u najviše dve godine, a sve neophodne reforme biti sprovedene u najboljem interesu građana Srbije.

Takođe predlaže da bi ministri u vladi, zajedno sa predsednikom morali da promovišu saradnju sa EU na svakom koraku.

„Tek onda možemo da pričamo o posvećenosti Srbije da se iskreno reformiše i pripremi za članstvo do 2028. godine, ali bi takve reforme dovele do pada SNS sa vlasti, a njihove najviše funkcionere do krivične odgovornosti za korupciju i kriminal u koji su umešani. Oni zbog toga nikada neće uraditi ništa da Srbija postane punopravna članica EU“, zaključio je Albahari.

***

BONUS VIDEO – U Rezoluciji nema nijedne rečenice koja govori o kolektivnoj odgovornosti naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare