Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA, Vesna Lalić, ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je čestitka predsednika SAD Džozefa Bajedena, upućena predsedniku Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, "bezobrazluk" i "pokušaj otvorenog pritiska" na Srbiju.

„Ne samo u ovom slučaju, to je ono što izbija, ono što čak i ne kriju, naglašavaju, to je jedan od elemenata zapravo neskrivenog pritiska“, prenose RIA Novosti izjavu Zaharove datu Sputnjiku.

Zaharova isitče da se više ne radi o pritsku, već o pokušaju, kako ona kaže, preoblikovanja zemlje.

„U ovom slučaju ne radi se samo o pritiscima, čini mi se da su SAD u vezi sa Srbijom izabrale malo drugačiji način delovanja – ovo nije pritisak, ovo je otvoreni pokušaj da se zemlja preoblikuje kako odgovara njima. Dakle, ni prema EU, mada se često kriju iza evroatlanske budućnosti“, misli Zaharova.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je rekla da je reč o potpunoj secesiji Кosova i javnom priznanju Beograda.

„Način na koji je, po mom mišljenju, na bezobrazan način, takozvani predsednik SAD čestitao Srbiji, mnogo govori. Ako još nešto ne razumete, pročitajte ovu izjavu ponovo“, dodala je Zaharova.

Podsetimo, američki predsednik, Džo Bajden u čestitki povodom Dana državnosti naveo je i da „zajedno moramo da nastavimo da podržavamo narod Ukrajine i pozovemo Rusiju na odgovornost za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine“.

„U godini koja je pred nama Sledinjene države će nastaviti da podržavaju put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom pod okriljem EU. Pozdravljamo Vašu podršku predlogu Evropske unije o normalizaciji, koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona“, naveo je američki predsednik i poručio: „Radujem se daljem jačanju partnerstva naših zemalja i prijateljstva naših naroda“, rekao je Bajden.

BONUS VIDEO: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare