Vladika Grigorije Foto: Zoran Lončarević

Aktivstikinja za ljudska prava Aida Ćorović, napisala je na društvenoj mreži Fejsbuk da je vladika diseldorfski i cele Nemačke, Grigorije Durić, jedini koji može ujediniti i koordinisati nagomilani bes građana.

„Reći ću nešto za šta nisam verovala da ću ikada pomisliti – ja kao levičarka, gnostiko-ateistkinja i kritičarka institucionalizovane vere, mislim da je jedini čovek koji koliko-toliko može ujediniti, koordinisati i kanalisati nagomilani bes i ogorčenje građana čija se politička opredeljenja kreću od ultra desničarskih, do levičarskih, zelenih i humanističkih, jeste vladika Grigorije“, napisala je ona na svom Fejbuk profilu.

Ona navodi da među onima koji protestuju ima mnogo ubačenih „Vučićevi satrapa, huligana i ostale dripadije“, te da je jedini pred kojim će oni delimično ustuknuti vladika Grigorije.

Aida Ćorović Foto: Medija centar Beograd

„Policija, vojska i sve ostale varijacije naoružanih, specijalnih jedinica mogu biti koliko-toliko paralisane isključivo autoritetom koji je iznad Vučića, a to je opet verski autoritet, neokaljan mešetarenjem klike koja trenutno vodi SPC. Mi smo na korak od građanskog rata, nemamo opoziciju kojoj se veruje, ne postoji ni blizu neki lider koji bi imao harizmu jednog Zorana Đinđića. Zato tog novog vođu, uslovno rečeno, moramo potražiti na neočekivanom mestu- upravo iz institucionalizovanog, religijskog okruženja“, smatra ona, opsijući zbog čega je upravo vladika Grigorije idealan za to mesto.

„Za desničare i vernike je prirodni autoritet koji mi daje crkva, a za građanski opredeljeni deo stanovništva, a pogotovu za građane koji pripadaju drugim nacijama i verskim zajednicama, Grigorije je prihvatljiv zbog otvorene konfrontacije sa Vučićem i dosledne kritike onoga što Vučić radi, ali i zbog vrlo tolerantnih stavova i podsticanja ekumenskog dijaloga. Dakle, ako neko od vas lično poznaje vladiku Grigorija neka mu prenese ovu poruku. I neka mu se kaže da ja, Jugoslovenka, levičarka, feministkinja…mislim da je Srbiji potrebna njegova pomoć. Znam da će se mnogim mojim istomišljenicama ova ideja učiniti čudnom, ali, sigurna sam da je sada ključni cilj da sklonimo Vučića i stvorimo uslove za fer izbore, da otvorimo medije i uspostavimo uslove za lustraciju. Čak ni opskurni zločinci bezbednosnih službi neće smeti da udare frontalno na ‘svetog čoveka'“, napisala je Ćorić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram