Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Jedno pismo, a četiri različite tvrdnje o njemu. Vest da je Srbija povukla ranije date crvene linije o Kosovu uzburkala je javnost, međutim i dalje do kraja nije razjašnjeno šta se tačno dogodilo, imajući u vidu da su najviši zvaničnici iz Beograda, Prištine i Evropske unije potpuno drugačije govorili o ovom događaju. Međutim, kako za Novu pojašnjava koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35, Dragiša Mijačić , još početkom godine u diplomatskim krugovima se znalo - pismo je povučeno.

U jeku krize na Kosovu nakon zatvaranja dela preostalih srpskih institucija, izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, prilikom posete Prištini sasvim neočekivano obznanjuje da je Srbija povukla pismo o crvenim linijama za Kosovo koje je Ana Brnabić još u decembru prošle godine dostavila Briselu.

„Pismo je povučeno“, odgovorio je Lajčak na direktno pitanje novinara ispred zgrade kosovske vlade.

Miroslav Lajčak Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Usledile su burne reakcije, imajući u vidu da je Srbija u pomenutom pismu , između ostalog, izrazila rezerve prema Sporazumu na putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, a reč je o Ohridskom sporazumu. Tako su u tom dokumentu pobrojane crvene linije poput priznavanja Kosova de facto i de jure i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Gotovo nedelju dana nakon što je Lajčak rekao da je pismo povučeno, oglasila se i glavna akterka čitavog događaja, Ana Brnabić, koja je pismo o crvenim linijama donela u Brisel sredinom decembra 2023. godine.

„Pravo pitanje je da li je povučeno,“ rekla je Ana Brnabić i dodala da te večeri neće odgovoriti na to pitanje.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povodom izjave specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka da je Beograd povukao to pismo, Ana Brnabić je izjavila:

„Namerno niko od nas nije odgovarao na to i nismo pružali informacije, da vidimo dokle će ići sa tim i šta će raditi sa tom informacijom. Onda ćemo dati svoje objašnjenje“, preneo je tada FoNet.

Dodala je i da ne zna zašto je Lajčak tako nešto izjavio.

„Ja nisam razgovarala sa njim, ali znam šta je istina i čućemo je kada bude pravo vreme za našu zemlju i interese“, rekla je predsednica Narodne Skupštine.

Nedugo nakon izjave Ane Brnabić, a nakon što je predstavio mere i zahteve u vezi sa Kosovom, kratko se o pismu oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekaviši da nema pojma.

Vučić je rekao i da Srbija nema problem sa Ohridskim sporazimom, već sa njegovim delom koji se odnosi na Ujedinjene nacije i njene agencije i organizacije, dodavši da je to istakao i prve večeri u Ohridu.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

„Reči predsednika Republike obavezujuće su, one su jednako važne kao i pisani dokument“, rekao je Vučić.

I taman kad smo pomislili da je sluđivanje građana prestalo, slučaj „pismo“ dobija novo svetlo i to sa neočekivane adrese – iz Prištine.

U danu kada su pregovarači Beograda i Prištine imali odvojene sastanke sa Lajčakom u Briselu, glavni predstavnik Prištine Besnik Bisljimi izjavljuje da naša zemlja zapravo nije povukla pismo o cvrenim linijama i da ga je o tome obavestio Lajčak.

„Za mene je ta izjava bila vrlo čudna jer to nije pomenuto na sastanku. Pisma se ne povlače u tajnosti. Postoje procedure za njihovo povlačenje. Danas smo saznali od gospodina Lajčaka da pismo nije povučeno. Ono što je želeo da kaže u Prištini jeste da se radi sa Srbijom na povlačenju tog pisma. Ali to nije tačno. Pismo nije povučeno. Takođe, nema zahteva za njegovo povlačenje, ali se radi u tom pravcu da se ono povuče“, rekao je Bisljimi u izjavi za medije nakon sastanka, prenosi Koha.

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35, Dragiša Mijačić kaže za Novu da se još početkom ove godine u diplomatskim krugovima u Briselu govorilo da je Srbija povukla pismo koje je uputila Evropskoj uniji.

„U Briselu je komunicirano da je još krajem decembra prošle godine povučeno to pismo. Ono je upućeno u toku predizborne kampanje i odmah nekoliko dana nakon izbora, to pismo je povučeno u diplomatskim krugovima, ali nije to učinjeno u javnosti. Ono što Bisljimi traži je da Srbija javno to kaže. Ovde nije pitanje da li je pismo povučeno ili ne, nego je pitanje da Srbija javno izađe sa stavom da je pismo povučeno“, kaže sagovornik lista Nova.

Dragiša Mijačić Foto:FoNet/Milica Vučković

Mijačić dodaje da što se tiče Evropske komisije – pismo je povučeno.

„U pravnom smislu to pismo nije validno, što je više puta komunicirala Evropska komisija. Nažalost, Srbija često koristi dijalog za unutrašnju upotrebu. Pismo je, ponavljam, upućeno kao jedan od poslednjih aduta u predizbornoj kampanji, a odmah posle izbora je povučeno“, kaže Mijačić.

Sagovornik Nove podseća da je je Ohridski sporazum zvanično postao deo pregovaarčkog poglavlja 35 i da je, potpisan ili ne, pravno obavezujuć.

Šta se nalazilo u povučenom pismu

Sredinom decembra prošle godine, mediji su izvestili da je Vlada Srbije uložila rezerve na Deklaraciju koja je usvojena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu, što je tada potvrdila i Ana Brnabić sa pozicije premijerke Srbije.

“A naša rezerva, a naše crvene linije su te, da bilo kakvi sporazumi o normalizaciji ne mogu podrazumevati, nikada, ni de facto, ni de jure priznanje tzv. Republike Kosovo, i da nikada ne mogu podrazumevati da mi pristanemo na članstvo tzv. Republike Kosovo u UN ili bilo kojim organizacijama u okviru UN sistema”, rekla je srpska premijerka, preneo je tada Tanjug.

U pomenutom dokumentu koji je Srbija povukla navodi da se naša zemlja slaže sa Deklaracijom u Briselu „kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom“.

PROČITAJTE JOŠ

„‘Sporazum o putu normalizacije i aneks za njegovu implementaciju’, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova“, navodi se u povučenom pismu.

„Republika Srbija ističe da se ovo usaglašavanje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova. Navedeni dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Štaviše, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne prejudicira niti zadire u činjenicu da Kosovo ostaje sastavni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 (1999)“, zaključuje se u dokumentu.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare