Foto:printscreen/youtube/KlanKosova Rubikon

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Ljumir Abdidžiku, izjavio je danas da je koordinacija sa SAD garancija da Kosovo prevaziđe izazove i izrazio svoju i zabrinutost DSK zbog stepena do kojeg su institucije Kosova "degradirale odnos sa američkom vladom".

On je to napisao na Fejsbuku na početku posete SAD i posle susreta sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

„U duhu rasprave koju sam danas vodio u Stejt departmentu, još jednom izražavam svoju i zabrinutost DSK zbog stepena do kojeg su institucije Kosova degradirale odnos sa američkom vladom. Za našu novu državu od vitalnog je značaja savez sa SAD. Tako je već više od tri decenije. Savez i bliska saradnja sa SAD i evropskim partnerima doneli su slobodu i nezavisnost Kosovu. Narod Kosova je zauvek zahvalan za svu posvećenost naših partnera“, napisao je Abdidžiku.

Lider DSK je još jednom pozvao Vladu Kosova da blisko sarađuje sa SAD i drugim partnerima.

Odnosi Vlade Kosova i međunarodnih saveznika bili su u centru kritike opozicionih partija pošto premijer Aljbin Kurti nije odlučio da odloži odluku o preregistraciji vozila s registarskim tablicama Srbiije na kosovske, što je bio zahtev saveznika.

Abdidžiku je napisao da su Eskobaru izneli stavove DSK o najnovijoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i o potrebi za bliskom koordinacijom kosovskih institucija sa SAD i drugim partnerima i da je takva koordinacija garancija za prevazilaženje svih izazova.

„S tim u vezi, podneo sam zahtev za postizanje i potpisivanje ‘Povelje o strateškom partnerstvu SAD i Kosova’. Ova povelja o bilateralnom partnerstvu obezbeđuje unapređenje odnosa dveju država u oblasti odbrane, politike, energetike, obrazovanja, privrede, kulture i ljudskih prava. Povelja o kojoj je reč podiže bilateralne odnose dve države na novi nivo i pruža čvrste garancije za evroatlantsku budućnost Kosova i regiona“, napisao je lider DSK.

BONUS VIDEO – Koliko (nas) košta izlazak iz kosovskih institucija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar