Ovonedeljno zasedanje Skupštine Srbije na kojima su poslanici raspravljali o izmeni zakona o litijumu bilo je, jednom reči, burno. Od nošenja šajkači i poziva na kuku i motiku, preko isprobavanja domaćeg meda do stojećih ovacija nakon patriotskog govora - sve to se desilo na sednicama parlamenta.

Nedeljama se čekalo na sednicu Skupštine na kojoj se raspravljalo o Predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Nakon četiri dana zasedanja, predlog je odbačen glasovima većine.

Ipak, tokom ove nedelje zasedanja poslanika su obeležile burne rasprave između vladajuće većine i opozicije, iz kojih se dalo naslutiti kakav je bio ishod glasanja o predlogu zakona koji je podnela opozicija.

PROČITAJTE JOŠ....

Podsetimo, za usvajanje predloga glasalo je 84 poslanika, a nasuprot njih, 128 je bilo protiv. Sa druge strane, nije bilo onih koji su bili uzdržani od glasanja, a takođe dvoje poslanika bili su sprečeni da glasaju. Glasanje je bilo tajno.

Brnabić dobila od Ćute na poklon med u Skupštini

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je na zasedanje Skupštine Srbije u utorak, kao rekvizite poneo teglu domaćeg meda i klip kukuruza. Time je, naime, poručio predsednici Skupštine Ani Brnabić da poljoprivrednici u dolini Jadra upravo od toga žive.

„Ovo je njihov litijum, gospođo Brnabić, ovo je med iz doline Jadra a ovo je kukuruz iz doline Jadra. Oni od toga žive, gospođo Brnabić“, rekao je Jovanović na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o opozicionom predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

Jovanović je naveo da su meštani doline Jadra hteli teglu meda i kukuruz da poklone predsednici parlamenta, ali da to ona nije želela da primi. On je, tom prilikom, ocenio da Ana Brnabić i ostali predstavnici vlasti dve godine „beže od teme litijuma“.

„Hvala vam što ste konačno skupili hrabrosti da se suočite sa onim što se zove uništavanje sopstvene zemlje za šaku litijuma“, dodao je on.

Tepić: Ministarka rudarstva na sebi nosi garsonjeru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pitala se na sednici da li su opozicioni poslanici čitali unapred pripremljene govore. Početak njenog obraćanja pratilo je negodovanje opozicionih poslanika, pa im se na kratko obratila i Ana Brnabić koja ih je zamolila da dopuste ministarki da se obrati. Nakon toga, reč je dobila poslanica SSP Marinika Tepić.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

Tepić je reklamirala povredu Poslovnika, jer je, kako je rekla, ministarka Handanović „podvriskivala“ poslanicima tokom svog obraćanja.

„Od jutros sam u nekoliko navrata mislila da će se ministarka Handanović zaustaviti. Žena uporno i dalje vadi imovinske, pravno imovinske odnose i podatke o privatnoj imovini ljudi, a na sebi nosi garsonjeru. Juče malo veću garsonjeru, danas malo manju garsonjeru“, rekla je Tepić.

U tom trenuku uključila se i Ana Brnabić, koja ju je upitala da li je to u redu. Tepić je odgovorila da to nikada ne bi rekla da Handanović nije preterala.

Inače, ministarka Handanović u više navrata izazivala je burne reakcije opozicije, rekavši im da imaju volju i želju da nasilno sruše vlast i pozivaju na nasilje.

Osim toga, ona je bila predmet polemisanja zbog luksuznog nakita vrednog 16.000 evra koji je nosila tokom zasedanja.

Poslanik digao opoziciju na noge

Iako je gotovo svaki dan zasedanja bio obeležen burnim raspravama i polemisanjima, izgleda da je poslednjeg dana situacija u Narodnoj skupštini bila daleko zahuktanija. Tako je u četvrtak, 10. oktobra poslanik POKS Dušan Radosavljević tokom svog izlaganja podigao poslanike opozicije na noge.

On je, između ostalog, poručio okupljenima da nigde u naseljenom prostoru na svetu takav rudnik, koji je u planu kod nas, ne postoji.

„Ja vas molim da svako po svojoj savesti odluči. Neću da apelujem ni na koga. Svako će svoj život nositi i svako će pred narod izaći, ali svakako ja hoću da se čistog obraza vratim u moju Mačvu ponosnu, ovo ona sluša i da kažem da sam stao da ih zaštitim. Više nisam znao, više nisam umeo“, rekao je on, i dodao da Srbija treba da bude ponosna što ima ovakvu opoziciju.

„Budi ponosna Srbijo, imaš ovakvu opoziciju. I monarhiste i leve, i desne. Evo, Srbijo, evo šta imaš! Ovo imaš Srbijo! Ne brini za budućnost! Živela Srbija“, rekao je on, dok su ga ostali opozicionari pozdravili stojećim ovacijama uz povike „Neće kopati!“

Milivojević stavio šajkaču: Stavite fantomku, mi ćemo šajkaču

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je svoje izlaganje na sednici u četvrtak započeo mirno, pomenuvši predsednika Aleksandra Vučića i to kako bi, kada bi lobirao za Srbe na Kosovu i Metohiji kao što lobira za rudarenje litijuma, onda bi „Srbi živeli u Prizrenu“.

„Mnogo ste lako od politike ‘Srbija do Tokija’ došli do politike ‘Srbija i Zambija do Tokija’. Verovaćemo vam da je iskopavanje litijuma po najvišim ekološkim standardima kada se vi sa vašim porodicama sa Dedinja preselite u Bor i Gornje Nedeljice na planirani prostor eksploatacije litijuma“, kazao je on.

Zatim, na kraju obraćanja na sednici Skupštine je stavio šajkaču i upitao poslanike vladajuće većine zašto nisu došli na sednicu noseći fantomke.

„Gde vam je uniforma iz Hercegovačke? Stavite fantomku, mi ćemo šajkaču“, kazao je on, i poručio je da se neće kopati litijum, i dodao: „Živela Srbija“.

Brnabić otela papir Ćuti i rekla mu: „Mrš bre“

Istog dana zasedanja, tačnije pred sam kraj rasprave, pre nego što je predsedavajuća Ana Brnabić odredila termin za glasanje o izmenama zakona o rudarenju litijuma, došlo je do inicidenta. Naime, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta prišao je Brnabić, noseći plakat sa već vrlo poznatim sloganom ‘Nećete kopati’.

Ona mu je otela papir iz ruke, zgužvala ga i rekla mu „Mrš bre“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare