Foto: Foto:E-Stock/Miloš RafailovićStefan Tomasevic/ATAImages; TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nova predsednica veća koje sudi klanu Veljka Belivuka biće sudija Zorica Avramović, saznaje Nova.rs.

Sudija Avramović je iz krivičnog odeljenja Višeg suda u Palati pravde danas raspoređena u Posebno odeljenje za organizovani kriminal i ratne zločine u Specijalnom sudu, i naslediće sve predmete sudije Vinke Beraha Nikićević, koja odlazi u penziju 29. aprila.

Zorica Avravomić je kao sudija krivičnog odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu unapređena u sudiju Višeg suda 2020. godine.

Željko i Aleksandar Mitrović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Časlav Vukojičić/E-stock

Postupak protiv sina Željka Mitrovića

Sudija Zorica Avramović vodila je postupak protiv Aleksandra Mitrovića, sina vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Aleksandru Mitroviću se sudilo zbog toga što je u julu 2013. godine automobilom, vozeći nedozvoljenom brzinom, na pešačkom prelazu usmrtio maloletnu Andreu Bojanić.

Prvostepenom presudom iz okrobra 2020. Mitrović je bio osuđen na 11 meseci kućnog zatvora, a dužina zabrane upravljanja vozilom je bila godinu dana. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu usvojio je žalbu tužioca i preinačio prvostepenu presudu u julu 2021. godine i osudio je Aleksandra Mitrovića na kaznu kućnog zatvora u trajanju od godinu dana i zabranu upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od dve godine.

Podsetimo, predmet protiv Belivukovog klana je najpre bio dodeljen sudiji Zorani Trajković, ali suđenje kriminalnoj grupi nije moglo da počne nekoliko meseci, jer je sudija bila na bolovanju.

Zbog toga je na mesto predsednice veća u tom postupku bila raspoređena sudija Vinka Beraha Nikićević, koja je sudila u slučajevima ratnih zločina u Specijalnom sudu u Beogradu.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tokom njenog vođenja trenutno najvećeg krivičnog postupka u oblasti organizovanog kriminala bilo je mnogo pokušaja opstrukcije i odugovlačenja suđenja. Tokom više od 70 održanih ročišta, koja su ukupno trajala više od 240 sati, ispitano desetak svedoka, tri okrivljena saradnika koji su priznali krivicu i do detalja svedočili o tome na koji način je klan pripremao otmice i ubijao svoje žrtve. Nekolicina optuženih iznela je svoje odbrane, a već dva meseca unazad izvode se dokazi sa „skaja“ na kojima se optužnica temelji.

Ti „skaj“ dokazi, koje je srpsko tužilaštvo dobilo od francuskih organa putem međunarodne pravne pomoći, podrazumevaju tekstualne i glasovne poruke, kao i fotografije koje su članovi Belivukovog klana međusobno razmenjivali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare