Foto:Shutterstock

Broj prijava koje su prošle godine podnete protiv žena i dalje je u proseku šest puta manji od broja procesuiranih muškaraca. Međutim, primetan je rast evidentiranih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala, posebno u onim koja se u javnosti retko povezuju sa ženama. Jedan od retkih primera gde su se žene i muškarci izjednačili kao prestupnici, odnosno gde ih je prijavljeno po troje, jeste delo - povreda ravnopravnosti.

Od ukupno 9.992 prijava koje su podnete protiv žena, najviše se odnosilo na krađe, saobraćajne udese i posedovanja narkotika, a zabeleženi su i pojedinačni slučajevi, poput silovanja, nedozvoljenih polnih radnji i polnog uznemiravanja, pokazuje godišnji izveštaj Vrhovnog javnog tužilaštva za 2023. godinu.

Pročitajte još:

Tako je u 2023. primljeno 59.547 prijava protiv osoba muškog pola iz oblasti opšteg kriminala – i još 9.992 protiv žena. Najviše prijava (1.456) odnosi se na krivično delo krađa, slede ugrožavanje javnog saobraćaja (1.385), nasilje u porodici (1.046), posedovanje narkotika (803) i falsifikovanje isprava (652). Zarad izbegavanja stigme o ženama kao lošijim vozačima, treba napomenuti da je za isto delo ugrožavanja javnog saobraćaja prijavljeno čak 6.122 muškarca, dok za nasilje u porodici čak sedam puta više (7.057).

Najteža dela

Što se tiče najtežih krivičnih dela, prvenstveno ubistva, prijavljeno je 18 žena, od kojih je polovina do kraja prošle godine i optužena. Još sedam žena počinilo je takozvano teško, odnosno svirepo, ubistvo i još jedna ubistvo na mah. Zbog nanošenja teških povreda prijavljena je 51, dok za laku 130.
Jedan od retkih primera gde su se žene i muškarci izjednačili kao prestupnici, odnosno gde ih je prijavljeno po troje, jeste delo – povreda ravnopravnosti. Manja procentualna razlika beleži se i u delima posredovanja u vršenju prostitucije i podvođenja.

Foto:EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Takođe, žene se prošle godine evidentiraju i kao prestupnice u delima računarska sabotaža (23), kao i pravljenja računarskih virusa (13).
U okviru krivičnih dela protiv polnih sloboda, jedna žena je prijavljena za silovanje, dve za nedozvoljene polne radnje, osam za polno uznemiravanje i još dve za pribljvanje pornografskog materijala u kom se iskorišćavaju deca.

Takođe ukupno 229 žena prijavljeno je za dela iz oblasti protiv pravosuđa, u koje se ubrajaju: pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela, davanje lažnog iskaza, sprečavanje i ometanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza…)

Žene u mafiji

Pored dela iz opšteg, žene su evidentirane i u polju organizovanog kriminala, prošle godine, gotovo deset puta manje od muškaraca. Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal podneto je 17 prijava protiv žena, od kojih je njih 13 do kraja godine i optuženo. Tako su dve žene prijavljene kao članice narko-mafije, šest kao članice grupe koje su transportovale migrante preko granice i još šest koje su bile deo grupe za organizovanje prostitucije. Za teško ubistvo optužena je još jedna žena, kao pripadnica organizovane kriminalne grupe.

Foto: Shutterstock

Korupcija

Za krivična dela koja procesuiraju tužilaštva posebne nadležnosti u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu, a u koja spadaju dela iz domena korupcije, odnos muškaraca i žena kao prestupnika je 2:1. Tako je samo prošle godine, za krivičlna dela iz ove oblasti prijavljeno 2.588 muškaraca, kao i 1.142 žene plus 690 njih koje su prijavljene za dela sa koruptivnim elementom. Najviše njih (723) procesuirano je zbog zloupotrebe službenog položaja (498), nesavesnog rada u službi (153), pronevere, primanja i davanja mita.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare