Foto: Miloš Ž. Lazić/Nova.rs

Branislav Todorović je zajedno sa ostalim komšijama 2017. godine potpisao saglasnost da stanar, koji je na vrhu njihove zgrade na Karaburmi, može da podigne kosi krov i tako dobije funkcionalne kvadrate. Umesto krova, nikao je sprat više, a sve prijave nadležnima ostale su bez odgovora. Komšije su u strahu da bi zbog ove divlje gradnje moglo doći do obrušavanja čitava zgrade a Branislav, koji je odlučio da prijavi komšiju, na kraju je od njega dobio i batine.

Te 2017. godine, komšija koji je stanovao u potkrovlju zamolio je ostale stanare u Prominskoj ulici na Karaburmi u Beogradu, da mu potpišu saglasnost da sredi krov. Niko nije imao ništa protiv. U pitanju je zgrada sa pet stanova i bilo je lako da se svi dogovore.

„To je zgrada sa kosim krovom, koji je već bio prilično propao. Čovek ima tu stan, ali zbog kosine, nije mogao da koristi sve kvadrate. Po projektu, trebalo je malo da podigne krov, koji bi ostao kos, ali bi on dobio više funkcionalnih kvadrata. Naravno da niko nije imao ništa protiv. Ali, na tih svojih 44 kvadrata, on je nazidao novih 44 kvadrata, jedan sprat više. Sada je zgrada pola kosi krov, pola ravan krov. Problem je ne samo što to ne izgleda estetski dobro, već što je narušena statika zgrade što može dovesti do pucanja zidova, ali i još gorih stvari“, objašnjava Todorović.

Pročitajte još:

Ostali stanari su prvo pokušali da pričaju sa komšijom, ali pošto razgovora nije bilo, prijavili su ga građevinskoj inspekciji, koja je svoj deo posla obavila 2018. godine i donela rešenje o obustavi gradnje i taj, poslednji sprat zgrade koji je pretvoren u gradilište, oivičila crvenom trakom. Ipak, „neimar“ je traku skinuo i nastavio da gradi. U međuvremenu se graditelj žalio drugostepenom organu koji je doneo isto rešenje: obustaviti gradnju i vratiti u prvobitno stanje.

Foto: Privatna arhiva

Od vraćanja u prvobitno stanje nije bilo ništa, a čovek je, umesto da podigne samo krov, kao što je bilo dogovoreno, podigao ceo sprat i umesto 44, sada je ponosni vlasnik 88 kvadrata. Zbog toga što nije ispoštovao rešenje građevinske inspekcije, protiv njega je podneta krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu za Građenje bez građevinske dozvole.

„Ta krivična prijava je odbijena, a meni nije jasno zašto i kako. Ispada da jedan državni organ – tužilaštvo, ne uzima u obzir rešenje drugog državnog organa – građevinske inspekcije. Situacija je postajala sve gora i gora, ranije smo imali dobre odnose u zgradi između svih stanara, ali sada je sve teže“, objašnjava Todorović.

Foto: Privatna arhiva

Onda je komšija krenuo u novi građevinski poduhvat i probio je ravnu ploču na vrhu zgrade, kao bi napravio stepenište do stana koji je nazidao, sve bez građevinske dozvole.

„To je ploča na vrhu zgrade, noseća ploča, koju je on probio. Strah nas je šta sve može da se desi, ako se, ne daj Bože, te stepenice koje on nazida sruše. Neko može da strada. Otišao sam da prijavim taj slučaj u policiju. Onda, posle par dana, taj komšija me je napao u hodniku zgrade. Dogodile su se nemile scena, ja sam tom prilikom lakše poveđen“, kaže Todorović.

Foto: Privatna arhiva

Po njegovim rečima počele su da se dešavaju i druge neprijatnosti. Neko je pokvario interfon u zgradi, kao i kameru za video-nadzor. Kada su se supruga i on vratili sa puta u inostranstvu, začekalo ih je neprijatno iznenađenje.

„Na sred sobe ležao je kamen, a prozor je bio razbijen. Ne mogu da tvrdim. ali je sve ovo što se dešava vrlo čudno, a najgore je što niko ne reaguje i osećamo se ugroženim“, objašnjava Branislav Todorović.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za falsifikovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare