Foto:privatna arhiva; Goran Srdanov/Nova.rs;T

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Boru Dejana Dragijevića, preminuo je u policijskom pritvoru nasilnom smrću, a u njegovom slučaju nadležni organi napravili su brojne propuste. Najpre se postavlja pitanje zbog čega je Dragijević saslušavan satima, bez prisustva advokata, pa čak i da mu je bilo određeno policijsko zadržavanje do 48 sati iako se sumnja da pomenuto rešenje nije doneto.

Nedeljnik „Radar“ nedavno je otkrio da je obdukcija pokazala da je Dragijević umro nasilnom smrću, o čemu svedoče brojne povrede koje je imao na telu. Ipak, policija je u saopštenju navela da je Dragijević umro prirodnom smrću, te da mu je kobnog 6. aprila pozlilo u policijskoj stanici i da je Hitna pomoć po dolasku na lice mesta mogla samo da konstatuje smrt čoveka.

Pročitajte još:

Vest da je Dragijević preminuo nasilnom smrću objavljena je još prošle nedelje, a Više javno tužilaštvo u Zaječaru čekalo je danima najpre da im stigne obdukcioni nalaz, a kada je on konačno stigao, saopšteno je da će ga razmatroti, pa će se onda oglasiti.

Slučaj mučkog prebijanja čoveka u policijskoj stanici šokirao je javnost u Srbiji. Iako je MUP saopštio da je Dragijević preminuo tokom policijskog zadržavanje, pojavile su se informacije da pomenuto rešenje nije bilo doneto.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

„Ako te organi reda sumnjiče za izvršenje nekog krivičnog dela, i smatraju da im je potrebno vremena da o tome prikupe dokaze, posle hapšenja ili tokom informativnog razgovora mogu da donesu odluku da te zadrže, ali ne više od 48 sati. O tome moraju da donesu rešenje, koje moraju da ti uruče, i na koje imaš pravo da se žališ. Od trenutka kada to rešenje bude doneto, moraš da imaš branioca — ako nisi u mogućnosti da ga obezbediš, biće ti dodeljen branilac po službenoj dužnosti“, kaže izvor Nove i dodaje:

Pročitajte još:

„Od trenutka donošenja rešenja o zadržavanju, moraš da imaš branioca. Ukoliko ga ne obezbediš, biće ti dodeljen branilac po službenoj dužnosti. Mogu da te zadrže isključivo na osnovu pismene odluke. Kada se nalaziš u stanici posle privođenja ili na razgovoru, imaš pravo da pitaš da li nameravaju da te zadrže i da tražiš da ti pokažu rešenje ako je odgovor potvrdan. Rešenje o zadržavanju moraju da donesu najkasnije u roku od dva sata i moraju da ti ga uruče. U rešenju mora da bude navedeno za šta te terete, na osnovu čega, dan i sat hapšenja ili odazivanja pozivu na razgovor, i to je trenutak od kog se računa početak zadržavanja“.

Ukazuje na još jednu bitnu okolnost.

„U policijskoj stanici mora da postoji jedan policijski službenik koji odgovara za zadržane osobe i njihovu bezbednost. On zbog toga, pre uvođenja u ćeliju, mora sve da ih pregleda i oduzme im predmete koji su pogodni za napad, bekstvo ili samopovređivanje, ukoliko to već nisu učinili policajci koji su ih priveli. O oduzetim predmetima se izdaje potvrda, ili se podaci o njima unose u službeni zapisnik koji potpisuje zadržana osoba. Takvi predmeti se vraćaju pri otpuštanju, izuzev ako postoje zakonski razlozi za da se oduzmu“, kaže izvor.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, ovo nisu jedini propusti koji su učinjeni u pomenutom slučaju – mrtvozornik i Hitna pomoć morali su da obaveste nadležne o povredama na Dragijevićevom telu koje su morali da vide kada su izašli na intervenciju.

Takođe, MUP je morao odmah da suspenduje i pokrene postupak protiv policijskih službenika koji su isleđivali Dragijevića, makar do okončanja postupka, odnosno dok se ne utvrdi pod kojim je okolnostima smrt nastupila. Ipak, to nije učinjeno.

Potraga za devojčicom Dankom, četvrti dan Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I dok se čeka odluka tužilaštva, postavlja se pitanje za šta bi policajci koji su saslušavali Dragijevića mogli biti optuženi.

„Sudeći na osnovu onog što sam pročitao u medijima, pošto uvid u predmet nisam imao, specifično je da za ono krivično delo, koje bi se inače stavljalo na teret policajcima, nije predviđena smrtna posledica, bar u zakonskim okvirima. Tako za krivično delo iznuđivanje iskaza postoji stav koji predviđa nastupanje teške telesne povrede, ali ne i smrtne posledice. Takođe, za krivično delo zlostavljanje i mučenje isto nije predviđen stav koji predviđa da je kod lica nastupila smrt“, kaže za Novu advokat Denis Bećirić i dodaje:

„Na tužilaštvu je da utvrdi najpre da li postoje elementi krivičnog dela, a zatim, ako postoje, da ga kvalifikuju, nepristrasno i po zakonu“.

Podsetimo, policija je uhapsila radnike JKP „Vodovod“ Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića zbog sumnje da su ubili devojčicu Danku Ilić za kojom se tragalo. Naknadno su privedeni i otac Radoslav i brat Dalibor osumnjičenog Dragijevića zbog sumnje da su mu pomogli da ukloni telo deteta.

VIDEO: Šta diktira potragu za telom male Danke?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare