Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Facebook; Privatna arhiva

U ranim jutarnjim časovima u nedelju 7. aprila u Boru se dogodilo ubistvo kada je, prema dosadašnjim informacijama, muškarac star 40 godina preminuo najverovatnije od posledica batinjanja. Od tada je prošlo gotovo mesec dana, a policija i tužilaštvo gotovo da se ne oglašavaju - nije poznato da li postoje osumnjičeni, da li se priprema hapšenje, da li su saslušani svedoci, koje istražne radnje su do sada obavljene uopšte. Urađena je obdukcija, koja je potvrdila da je žrtva preminula nasilnom smrću.

Na prvi pogled situacija je prilično jasna i uobičajena za takve događaje – policija i tužilaštvo su do sada morali da obave određene radnje kao što su utvrđivanje svih okolnosti događaja, razgovor sa svedocima, izuzimanje snimaka sa nadzornih kamera ukoliko postoje i slično. Međutim, ništa od ovoga, po svemu sudeći, do sada nije urađeno, a razlog bi se mogao potražiti u identitetu žrtve. Reč je o Daliboru Dragijeviću (40) bratu Dejana Dragijevića (50), koji je priveden zbog sumnje da je pomogao Dejanu da premesti telo Danke Ilić (2) nakon ubistva u Banjskom polju, za koje sumnjiče Dejana i njegovog kolegu iz JKP „Vodovod“ Srđana Jankovića.

Foto:Društvene mreže

Predmet smrti Dalibora Dragijevića dodeljen je Višem javnom tužilaštvu u Nišu i njihov zadatak bi trebalo da bude utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja. Sa druge strane, iz Ministarstva unutrašnjih poslova niko se ne oglašava nakon što je nedeljnik „Radar“ objavio detalje obdukcije koji ukazuju na nasilnu smrt. Čak ni novi ministar policije Ivica Dačić nijednom se, otkako je seo u ministarsku fotelju, nije osvrnuo na gorući događaj – ubistvo u policijskoj stanici u Boru. Tako faktički gotovo mesec dana ubica (ili više njih) slobodno šetaju ulicama, a možda čak nose i službene uniforme.

Sa druge strane, popisali smo niz propusta i sumnjivih događaja koji se vezuju za smrt u policijskoj stanici.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Najpre, nakon što je Dalibor Dragijević priveden u Policijsku stanicu Bor, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se on i otac Radoslav sumnjiče da su pomogli osumnjičenim ubicama da premeste Dankino telo na nepoznatu lokaciju. Potom je narednog dana stiglo saopštenje da je preminuo jer mu je pozlilo i da su lekari Hitne pomoći koji su došli na lice mesta, mogli samo da konstatuju smrt.

Interesantno je da su lekari Hitne pomoći, zajedno sa mrtvozornikom, ignorisali brojne povrede da koje je Dragijević očigledno imao na sebi, te ih nisu evidentirali. Istražujući ovaj slučaj, portal Nova.rs je došao do informacija da u odnosu na Dragijevića nikada nije doneto rešenje o zadržavanju. Po dolasku u policijsku stanicu, Dragijevićevom advokatu je rečeno da će se sa branjenikom videti popodne u tužilaštvu. U tom trenutku, kako se kasnije saznalo, Dragijević je već bio mrtav.

„Nakon saslušanja oca, branilac je upitao gde je Dalibor i tada su mu inspektori rekli da je on saslušan dan ranije, iako je on prema policijskom saopštenju preminuo u tri sata noću između subote i nedelje, nekoliko sati pre nego što je advokat došao na saslušanje. Takođe, kada je on upitao kako je to moguće bez njegovog prisustva, inspektori su mu rekli da će Dalibor Dragijević biti saslušan istog dana u 17 časova kod tužioca“, otkrio je izvor iz istrage za Nova.rs ranije.

Telo u metalnom sanduku

Da se nešto čudno dogodilo sa Daliborom Dragijevićem u policijskoj stanici, bilo je jasno kada je njegovo telo dopremljeno u metalnom sanduku, što je za Nova.rs potvrdila i njegova majka Svetlana Dragijević, koja je u međuvremenu takođe preminula.

Svetlana Dragijević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Prošlo je mesec dana od kada mi je sin ubijen, a ja još obukcioni nalaz nisam dobila. Tražim, ali prave se ludi. Mesec dana živim sama, u boli. Kada me pitaju da li verujem da je ubijen, ja kažem nemam u šta da verujem. Tako je. Ja telo mog mlađeg sina videla nisam, doneli su ga u metalnom sanduku i odmah spustili u zemlju. Teško mi je, užasno se nosim sa celokupnom situacijom“, navela je majka u ranijoj izjavi za Nova.rs i dodala:

„Odem na groblje, plačem i oplakujem sina koga su u 40. godini ubili. Ubijen je u policiji i sada svi ćute. Šta će tek da rade ako se ispostavi da ni Dejan nema veze sa slučajem? Meni sina ništa vratiti neće. Čula sam da su te inspektore iz Bora suspendovali”.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tragovi na ispitivanju

U međuvremenu, istraga nestanka i ubistva Danke Ilić praktično tapka u mestu. Nijedan od tragova pronađenih u automobilu u kom su kobnog dana bili Janković i Dragijević ne podudaraju se sa tragovima Danke Ilić, što znači da u ovom trenutku ne postoje konkretni dokazi o tome da je bila u automobilu. U međuvremenu je iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru stigla informacija da je na ispitivanju dlaka, čija će analiza duže trajati, jer na njoj nema korena.

Bonus video: Nema DNK tragova male Danke?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare