Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva;Printscreen

Istraga tragičnog ubistva dvogodišnje Danke Ilić koje je potreslo javnost približava se kraju, a poslednji rezultati veštačenja nadzornih kamera i GPS kretanja osumnjičenih u Banjskom polju stigli su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru. Kako je potvrđeno za portal Nova.rs, 26. septembra će biti tačno šest meseci od hapšenja osumnjičenih, kada će tužilaštvo i zvanično podići optužnicu protiv osumnjičenih radnika JKP "Vodovod", Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića.

„Veštačenjem GPS-a utvrđeno je kretanje vozila osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, uključujući sve lokacije na kojima su se nalazili i zadržavali. Takođe, nadzorne kamere su zabeležile njihovo kretanje ka Banjskom polju“, navodi Viši javni tužilac u Zaječaru, Miodrag Canović.

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, veštačenje nadzornih kamera je obuhvatilo snimke sa tri kamere: dve sa privatnih kuća u Banjskom polju i jednu sa zgrade u kojoj je živela Danka Ilić sa porodicom.

„Veštačenje kamera sa privatnih kuća urađeno je kako bi se precizno utvrdilo vreme, s obzirom na to da te kamere nisu bile potpuno sinhronizovane. Na snimcima se može videti kretanje osumnjičenih i njihova ruta. Nema sumnje da su se nalazili na tom mestu u vreme zločina“, navodi Canović.

Banjsko polje imanje na kome je bila devojčica Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Viši javni tužilac u Zaječaru istakao je i da se na snimcima sa kamera ispred stana Ilić vidi trenutak kada Dankina majka zajedno sa decom napušta stan.

„Svi zajedno su seli u automobil i krenuli ka Banjskom polju. Na kamerama se ne vidi ništa sumnjivo, niti je neko tog dana pratio njihovo kretanje“, kaže Canović.

Potraga za telom devojčice Danke Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Šta se desilo u Banjskom polju?

Podsetimo, u danu kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak, u lokalnoj policijskoj stanici, ispričali su da je Danka Ilić uspela da neopaženo išeta iz dvorišta imanja u Banjskom polju na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, kobnog dana, majka ju je zajedno sa bratom odvela tamo i dok je drugom detetu davala vodu koja se nalazila u automobilu, Danka je nestala.

Usledila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla na obližnju ulicu.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici JKP „Vodovod“ Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su je, prema istim informacijama, udarli automobilom. Navodno su videli da je devojčica onesvešćena, pa su je ubacili u gepek, gde im je stajao alat, i nastavili da voze ka divljoj deponiji na Starobanjskom putu.

Pročitajte još:

Devojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ubili i njeno telo bacili na smetlište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija saopštila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premestio telo na drugu lokaciju koju kasnije nije hteo da otkrije policiji.

Ubrzo su uhapšeni radnici JKP „Vodovod“ koji su najpre u policiji priznali krivična dela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem i povukli priznanja uz obrazloženja da im je policija iznudila prethodne iskaze.

Potraga za devojčicom Dankom, četvrti dan, pas Zigi Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je moguće da nema Dankinog biološkog traga?

Iako tužilaštvo tvrdi da će optužnica biti podignuta, situaciju dodatno komplikuje i to što su dosadašnja veštačenja pokazala da se u službenom vozilu JKP „Vodovod“ uopšte ne nalaze biološki tragovi Danke Ilić, kako na spoljnoj, tako i na unutrašnjoj strani vozila. Pronađena je jedna dlaka, bez korena, koja se nalazi na veštačenju, a za koju su stručnjaci ranije u razgovoru za Nova.rs objasnili da ne može da otkrije ni kome je pripadala, a kamoli neke važnije podatke.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, nijedno od dosadašnjih veštačenja nas nije ni približio odgovoru na pitanje gde je Danka Ilić. Ne treba zaboraviti da je pretražen svaki pedalj Banjskog polja, da su prekontrolisane sve pećine, rupe i kanali u kojima bi neko mogao sakriti njeno telo. Terenska potraga je odavno obustavljena.

Smrt Dalibora Dragijevića bez pomaka

Paralelno sa istragom ubistva Danke, vodi se istraga za prebijanje Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog Dejana, koji je preminuo u policijskoj stanici u Boru usled torture.

On je priveden zbog sumnje da je pomogao Dragijeviću da sakrije telo deteta, a iako je MUP tvrdio da je preminuo prirodnom smrću, obdukcija je pokazala da je preminuo nasilnom.
Zbog njegove smirt još uvek nije priveden.

Bonus video: Slučaj Danka Ilić, i drugi osumnjičeni poriče zločin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare