Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Skoro puna četiri meseca traje istraga Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru o ubistvu dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju kraj Bora, 26. marta. Zbog zločina su uhapšeni Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50) koji su prvo zločin priznali u policiji, a potom ga povukli u tužilaštvu. Jedan od ključnih dokaza biće veštačenje GPS uređaja iz automobila koji koristili osumnjičeni i koje je ovih dana stiglo u tužilaštvo, a portal Nova.rs otkriva šta sve ovi uređaji beleže.

Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici borskog JKP „Vodovod“ su 26. marta bili u Banjskom polju službeno, da bi čitali vodomere. Po zvaničnoj verziji, dvogodišnja devojčica izašla je iz dvorišta na put, kada je na nju naleteo „fijat panda“ u kojem su bili Dragijević i Jankvoić. Dete, koje je bilo bez svesti, stavili su u kola i nastavili put. Danka se, navodno, u jednom trenutku osvestila i tada ju je Dragijević usmrtio. Njeno telo su navodno bacili na divlju deponiju na Starom banjskom putu, a potom premestili. Ono do danas nije pronađeno.

Pročitajte još:

Među dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo u Zaječaru, nalazi se i veštačenje GPS uređaja ugrađenog u „fijat“, u kojem su se 26. marta vozili osumnjičeni Dragijević i Janković. Tužilaštvo je naložilo da se GPS uređaj izveštači i za dva naredna dana 27. i 28. marta, jer su u to vreme, kako je navedeno u policijskoj verziji, osumnjičeni preneli telo devojčice na drugu, za sada, nepoznatu lokaciju. Sva GPS veštačenja su stigla ovih dana u tužilaštvo, a zasad nisu poznati rezultati.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

„Mi smo prvo naložili i dobili veštačenje GPS uređaja iz automobila u kome su bili osumnjičeni tog 26. marta, ali smo zatražili i veštačenje za dva naredna dana, 27. i 28. mart da bi se utvrdilo tačno kretanje tog vozila. I ta dva veštačenja su stigla i sada postupajući tužilac mora da ih pregleda i prouči. Veštačenje GPS uređaja je nova stvar, mi se sa tim do sada nismo susretali i zbog toga će trebati više vremena“, objašnjava tužilac Miodrag Canović.

Šta otkriva GPS uređaj?

Pun naziv te sprave je Globalni pozicioni sistem (Global positioning System eng.) ili poznatiji u javnosti po skraćenici GPS. Nastao je prvo kao vojna tehnologija, ali se kasnije raširila i na civilnu upotrebu, kako je cena tih uređaja pala, a broj satelita u orbiti porastao. U Srbiji mnoga komunalna preduzeća i privatne firme, poput taksi vozila, imaju ugrađen GPS sistem i to više nije nikakva ekskluziva ili privilegija.

„Mnoga komunalna preduzeća, kao i privatne firme imaju ugrađen GPS uređaj u svoja vozila iz nekoliko razloga. Prvo, da bi kontrolisali kretanje i sprečili eventualnu zloupotrebu tih vozila u privatne svrhe, a drugo, da znaju u svakom trenutku gde se nalaze, da bi mogli da ih angažuju i preusmere ako iskrsne neki posao“, objašnjava Aleksandar Petković iz firme „Almaks GPS“ koja se bavi tim poslom.

Foto:Shutterstock

Iako kvalitet svih GPS uređaja, naravno, nije isti, ta tehnologija je napredovala i u mnogome može da olakša posao ne samo firmama koje ih koriste, već i policiji, kao što bi trebalo da bude u slučaju nestanka i navodnog ubistva Danke Ilić.

„GPS uređaji su različiti, ali uglavnom registruju položaj automobila sa razlikom od dva metra, greška ne može biti 20 metara. Takođe, neki GPS uređaji svako stajanje u mestu, duže od pet sekundi beleže kao zaustavljanje, a ukoliko se vozilo ne kreće pet ili 10 minuta, zavisi od programiranja, to se računa kao parkiranje“, objašnjava Petković.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To bi u praksi značilo da bi veštačenje automobila osumnjičenih moglo da pokaže gde su se zadržavali i otprilike koliko. Ostaje da se vidi da li će pomenuto veštačenje potvrditi verziju policije. O GPS kretanju vozila osumnjičenih govorio je ranije bivši ministar policije Bratislav Gašić.

„Sve njihovo kretanje zabeleženo je GPS-om, jer je službeno vozilo. U vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan ušlo je u Banjsko polje 17 vozila, a samo dva su izašla iz Banjskog polja. Bilo nam je simptomatično da su 150 metara od dvorišta u kom je bila Ivana Ilić (majka Danke) prešli za pet i po minuta, kao i to da su se pored deponije zadržali minut i 49 sekundi“, rekao je Gašić tada.

BONUS VIDEO: Slučaj Danke Ilić i dalje misterija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare