Foto: MUP Srbije

Suđenje kriminalnoj grupi "vračarci" nastavljeno je ove nedelje u Specijalnom sudu u Beogradu, a optuženi se terete za tri likvidacije, kao i nekoliko pokušaja. Među ljudima koje je planirala da ubije grupa Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara je i Miloš Nilović Runjo, čovek za čiju su likvidaciju optuženi bili spremni da plate 150.000 evra, a koji je dosao preživeo čak nekoliko napada.

Javnost Srbije i dalje se seća kada je sredinom 2020. godine u baštu kafića „Le petit bistro“ na Vračaru ušetao naoružani muškarac sa maskom na licu, tražeći očigledno gosta kafića kog namerava da upuca.

Sve se dogodilo usred dana, na prometnom mestu, a nedugo nakon toga saznalo se i da je u iznajmljenom stanu u Nebojšinoj ulici uhapšen crnogorski državljanin Miloš Miljanović, te da su kod njega zaplenjeni maska i oružje.

Miloš Nilović, Foto: Facebook

On je zbog pomenutog slučaja osuđen pred Višim sudom u Beogradu na četiri godine zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja, a sve do hapšenja „vračaraca“ nije se znalo da zapravo oni stoje iza pomenutog napada.

Meta napada na Vračaru bio je Miloš Nilović Runjo, koji je u medijima označen kao pripadnik škaljarskog klana. Kobnog dana Nilović je sa prijateljima sedeo u kafiću, kada je napadač sa „uzijem“ u ruci ušetao u lokal. Nilovićevim prijateljima je odmah pri ulasku napadača nešto bilo sumnjivo, te su krenuli da beže, dok je napadač ubrzo izašao iz lokala i pobegao u nepoznatom pravcu.

Pročitajte još:

Snimak ovog napada osvanuo je ubrzo i u medijima na kome se vidi trenutak kada Miljanović upada u kafić. Sve do hapšenja „vračaraca“ nije se znalo da je Nilovićevo ubistvo naručio Nikola Vušović, koji je bio spreman da za tu „operaciju“ plati 150.000 evra.

Da je Vušović naredio svojim ljudima da likvidiraju Nilovića proizilazi iz Skaj prepiske koju je imao sa drugim članovima svog klana koje je angažovao – Nedeljka Todorovića, Radivoja Jovanovića i Iva Bukljaša.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Uloga Todorovića, prema navodima optužnice u koju smo imali uvid, bila je da prati Nilovića, upozna njegove navike, sazna koji automobil koristi, sa kim se druži i u kojim ugostiteljskim lokalima boravi, Jovanović je trebalo da pronađe pucača (Miloša Miljanovića), a Bukljaš da obezbedi oružje drugim članovima grupe, obezbedio je fotografije Nilovićevih saradnika radi lakšeg prepoznavanja i pronalaženja.

Takođe, Vušović je svojim ljudima naložio i da iznajme stan u neposrednoj blizini ovog kafića, a potom i još jedan za slučaj da je potrebno da se Miljanović skloni od policije. Nakon što Crnogorac nije uspeo da upuca Nilovića kobnog dana Vušović mu je isplatio nekoliko hiljada evra i angažovao advokata.

„Koji prvi naleti“

Celu akciju grupa je planirala putem „Skaj“ aplikacije, pa tako Vušović šalje Todoroviću 7. marta 2020. godine poruku u kojoj ga pita da li hoće da „rade jednog“ u Beogradu, da mu pomogne oko lociranja i da će njegovi da urade ostale.

Pročitajte još:

Objašnjava mu da ima jedan kafić, da jedno vreme u njega nisu dolazili, ali da se ponovo pojavljuju i da su u pitanju „škaljarci“, te da „pecaju onog Runju ili Baneta“, odnosno „koji prvi naleti“, pisao je naš portal Nova.rs.

Poduži dosije

Inače, Miloš Nilović Runjo je odranije poznat istražnim organima. Za njegovo ime šira srpska javnost prvi put čula 1. juna 2017. godine, kada je uhapšen sa još devet osoba u velikoj akciji srpske policije u poznatom prestoničkom restoranu „Durmitor“ na Novom Beogradu.

U „Durmitoru“ su tada pronađena dva pištolja, a pomenuta grupa muškaraca, u kojoj je bio i Nilović, dovodila se u vezu sa ozloglašenim „škaljarskim klanom“ iz Kotora, koji se sumnjiči za brojna krivična dela, među kojima su ubistva i dilovanje droge.

Dosad je preživeo nekoliko napada. Naime, samo godinu dana nakon hapšenja u „Durmitoru“, 1. decembra 2018. godine, Nilović se ponovo našao u žiži javnosti, kada je izbegao metak u kafiću na Zvezdari. K

obnog dana, Nilović je sedeo za stolom sa vlasnikom „Havane“ Vladimirom Popovićem zvanim Pop, kada su nepoznati napadači upali u lokal. Dvojica maskiranih ubica izrešetale su tog dana vlasnika „Havane“, dok je Nilović uspeo da se spase tako što se sakrio iza šanka kafića.

VIDEO: Srpska policija u međunarodnoj akciji hapšenja Belvedere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare