Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, mobilni telefon teroriste Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Ministar policije Ivica Dačić i ambasador Izraela Jahel Vilan posetili su žandarma ranjenog u terorističkom napadu ispred izraelske ambasade. Docent Dušan Micić je saopštio da je ranjeni žandarm stabilno i na kontinuiranom praćenju u jedinici intenzivne nege, te da ga očekuje oporavak od operacije koju je imao.

Dačić je izjavio da je jasno šta su bile glavne, moguće mete, objavio je N1info.

„Naša policija je herojskim činom našeg pripadnika Miloša Jevremovića sprečila dalji tok ovog terorističkog akta, ambasador ga je obišao, želim i njemu i izraelskoj državi da se zahvalim na izjavama podrške našem policajcu. Srbija je pokazala da može da zaštiti ne samo bezbednost zemlje, već i diplomatsko konzularna predstavništva koja se nalaze u našoj zemlji“, kaže Dačić.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji Jahelom Vilanom posetio je povređenog pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića u Urgentnom centru Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Vilan je rekao da je „ova poseta prvi radostan momenat u poslednja 24h“.

„Želim da se zahvalim bolnici i doktorima koji su policajcu spasili život, u takvim terorističkim aktima razlika između ovoga što smo videli i mnogo ozbiljnije situacije je mala. Važno je bilo za mene da dođem i izrazim iskrenu zahvalnost, ne samo u moje ime, ime ambasade, već i u ime moje vlade i izraelskih ljudi. Mi znamo bolje od svih šta je terorizam, nema i ne sme da bude opravdanja za terorizam“, kaže on.

Dačić je obavestio javnost da je supruga napadača napustila zemlju 27. juna i otišla u Crnu Goru.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji Jahelom Vilanom posetio je povređenog pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića u Urgentnom centru Foto:TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

„Pronašli smo prilikom pretresa njegove kuće u Mladenovcu račun, samostrel je kupio dan pre ovog terorističkog akta, 28. juna, u radnji u Zemunu. Rekao sam ljudima iz PU u Beogradu da idu u radnju i sprovedu mere protiv toga što su prodali, ali sam dobio odgovor da to oružje spada u takozvanu D kategoriju oružja za koje nije potrebna dozvola nadležnih organa da se kupi. Za 6.900 dinara je kupio taj samostrel kojim je mogao da ubije žandarma. Zato takve gluposti koje u zakonima pišu, to pod hitno mora da se menja, da se uskladu sa realnim životom. Kako samostrel nije opasan kad je žandarm zamalo izgubio život“, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, treba odvojiti dve stvari.

„Jedna je sam akt, sama istraga, da li je bio sam ili je imao pomagače, a drugo je pitanje raznih ovih ekstremista za koje može da se kaže da postoje osnovane sumnje da je reč o terorističkom udruživanju“, kaže.

Dodaje da su uhapsili i priveli nekoliko osoba.

Napad ispred ambasade Izraela Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Kao što ste juče mogli da vidite, reč je o jednoj osobi koja je juče uhapšena, Igor Despotović, on je takođe konvertit u Islam. Prilikom pretresa određeno je zadržavanje za Kemala Begovića iz Novog Pazara, u njegovom stanu je pronađen prsluk sa zastavom takozvane Islamske države. Treće lice je Haris Šundo, državljanin BiH, nema odobren boravak u Srbiji, biće mu izrečena mera udaljenja iz Srbije. Kod jedne osobe je pronađen video zapis gde se sa nožem u ruci zaklinje na vernost Islamskoj državi, ali tužilaštvo je ocenilo da tu nema elemenata krivičnog dela, naše mišljenje je da to jeste“, kaže.

Narednih nekoliko dana će, dodaje, zadržati crveni nivo opasnosti od terorističkih napada.

„To podrazumeva i pojačano prisustvo policije na vidljivim mestima, to je pre svega u interesu građana. Centar vehabizma se nalazi u Austriji za Balkan, na to smo ukazivali milion puta. Tražili smo od kolega iz Crne Gore da obave razgovor sa suprugom, koja je otišla dva dana pre ovog akta, malo je sumnjivo da se to desi baš dva dana pred“, kaže Dačić.

Bonus video: Hapšenje osumnjičenog zbog sumnje na terorističko udruživanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare