Foto: Nova.rs/MUP

Optuženi pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su od ove nedelje dobili priliku da još jednom iznesu odbranu pred Specijalnim sudom u Beogradu, na sve načine pokušavaju da ospore dokaze protiv njih, tvrdeći da oni zapravo ne postoje, da su fingirani i podmenuti. Međutim, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je prikupilo i određene biološke tragove, poput DNK profila nađenih u kući u Ritopeku, gde su prema navodima optužnice, odvodili otete žrtve, mučili ih, a na kraju i ubijali.

Kriminalna grupa se tereti za sedam teških ubistava i druga teška krivična dela poput nedozvoljenog nošenja oružja, proizvodnje i trgovine drogom, otmice i silovanje. Postupak koji se protiv njih vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu je odnedavno krenulo ispočetka, nakon što je predsednica sudskog veća otišla u penziju, a nova sudija preuzela predmet, pa je tako javnost ponovo imala prilike da čuje odbrane optuženih.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages

One su se mahom zasnivale na osporavanju dokaza koje je tužilaštvo prikupilo, tvrdili su da je materijal izvučen sa Skaj komunikacije fotošopiran, da je dobijen na nezakonit način, da su tragovi koje je policija pronašla podmetnuti. Još kada je suđenje počelo, njihova odbrana se zasnivala na tome da bez tela njihovih žrtava, ne mogu biti optužena za njihova ubistva, pa se tako više puta mogla čuti rečenica – nema tela, nema dela.

Ipak, da je situacija malo složenija, ukazuju dokazi pobrojani u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani krimina, u koji je Nova imala uvid.

DNK tragovi

Naime, kako je navedeno, u kući u Ritopeku u kojoj su većina žrtava mučene i ubijene, a njihovo telo potom raskomadano i uništeno, nađen je biološki trag Lazara Vukićevića. Njegov DNK je nađen na zidu tajne prostorije, koju su još nazivali i klanicom, a u koju su mogli ući samo oni koji su znali za njeno postojanje, jer je bila kamuflirana.

Pripadnici grupe optuženi su za ubistva Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića zvanog Goksi, Milana Ljepoju, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Pored toga, tužilaštvo je opisalo i da je na jednoj jakni pronađen DNK profil optuženog Vlada Draganića i ubijenog Milana Ljepoje, dok je na drugoj bio trag Marka Miljkovića. Ljepojini tragovi nađeni su i na metalnim vratima kroz koja se ulazilo u tajnu prostoriju, kao i na nogaru stolice. Uz to, nađen je i trag ubijenog Zdravka Radojevića na razvodnoj tabli za struju. Na prethodnim ročištima, podsećanja radi, tužilac je predstavio da su u automobilu BMW, koji je prema navodima okrivljenog saradnika korišćen u ubistvu Milana Ljepoje, nađeni otisci Marka Miljkovića.

Ne treba zaboraviti i da je prethodni ministar policije Aleksandar Vulin saopštio još maja 2021. godine da je na mašini za mlevenje mesa, u kojoj su optuženi uništavali delove tela svojih žrtava, nađeno više DNK tragova koji pripadaju žrtvama ovog klana.

Ipak, verovatno najčvršći dokaz predstavljaju svedočenja Belivukovih dojučerašnjih saradnika koji su, u zamenu za blaže kazne, pristali da svedoče protiv ove kriminalne grupe. Tako su u dosadašnjem toku postupka svoje iskaze iznosili Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević, koje su članovi klana pokušali da opovrgnu.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

30 okrivljenih

Podsetimo, ovaj postupak je u junu krenuo ispočetka zbog promene predsednice veća na čije mesto je došla sudija Zorica Avramović, a na prethodnim ročištima je tužilac pročitao optužnicu, nakon čega su optuženi izneli svoje odbrane. Optužnicom je inače obuhvaćeno 30 osoba, od kojih se 12 brani sa slobode.

U ponovljenom postupku 11 okrivljenih brani Dejan Lazarević, advokat koji je aprila 2022. godine bio uhapšen zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe Darka Šarića, a u februaru prošle godine je pušten da se brani sa slobode.

Bonus video: Bojana Belivuk i Tanja Miljković u Specijalnom sud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare