Vuk Cvijić Foto: Ivan Dinić/Nova

Slučaj Banjska postao je poligon za visoku politiku u kojoj Beograd gubi inicijativu, izjavio je novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić povodom podizanja optužnice protiv 45 osobe uključujući i Milana Radoičića. "Očito da Priština ima i političku inicijativu u ovome. Optužnica ima političku težinu i stvara pritisak na Srbiju", istakao je Cvijić.

Cvijić je govoreći o detaljima optužnice koju su objavili prištinski mediji, rekao da je samo formalno sada pozvan Radoičić koji je preuzeo odgovorost na sebe, ali da se u njoj navodi i da je Aleksandar Vučić bio na sastanku u Raški kada je ta grupa organizovana, da je kako se navodi vlast Srbije omogućila formiranje i finansiranje grupe preko tendera, nabavku oružja, opreme koja je zaplenjena i da su to već ozbiljne stvari.

„Za sada su u Prištini stali do Radoičića, ali se spominje država Srbija i sam Vučič“, kaže Cvijić.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv oružane grupe na čelu sa Radoičićem koja je, kako su preneli prištinski mediji, u mestu Banjska septembra prošle godine napala policiju. Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički, dok je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović naveo da ova optužnica za Srbiju nema značaj.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Prema rečima Vuka Cvijića, Milan Radoičić je bio ključan za SNS  – formalno je bio predsednik Srspske liste kao ispostave SNS, a suštinski „gospodar severa Kosova u jednom trenutku“. On je, kako ocenjuje, čovek koji mnogo zna o predsedniku i ovoj vlasti.

„U optužnici su navedene ozbiljne stvari, dotakli su se finansiranja te grupe, da je to radio Radoičić na tenderima u Srbiji i Kosovu“, rekao je Cvijić podsećajući da se godinama piše o tenderima gde najvažnije državne poslove dobijaju Radoičić i Zvonko Veselinović

Optužnica protiv grupe ima političku težinu i stvara pritisak na Srbiju, smatra Cvijić dodajući da bi Nenad Stefanović trebalo da kaže šta je preduzeto u istrazi povodom tragedije u kojoj su izgubljeni životu, a koja se vodi u Srbiji.

Pročitajte još:

Vulin govori u ime Vučića

Cvijić se osvrnuo i na izlaganje potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina koji je oštro govorio o Zapadu na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu. Podsetimo, Vulin je ocenio da je ujedinjenjem Nemačke počela osveta za poraz u Drugom svetskom ratu, odnosno svetski sukob čije su prve žrtve, kako je naglasio bile Jugoslavija i SSSR.

Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nažalost, to je zvaničnik Srbije, potpredsednik Vlade. To što Vulin govori, govori ova i vlast i on govori zvanično u ime države Srbije“, smatra Cvijić.

Upitan zbog čega je Vulin prvi za vezu sa Moskvom, Cvijić kaže da su socijalisti „izgurani“ i da je bilo bitno gurnuti nekog ko je poverljiv pre svega Vučiću.

„On govori u ime Vučića, to je prvi zvaničnik Srbije koji se video sa Putinom od napada na Ukrajinu. Vulin je kurir između režima Vučića i Putinovog režima“, smatra Vuk Cvijić.

Navodi da zabrinjava bliskosti sa Putinovim režimom i saradnja između obaveštajnih sluižbi koja, kako kaže, nadilazi običnu saradnju.

„Vulin koji govori o svim protivnicima Vučićevog režima da su špijuni, sam odnosi dokumenta u Moskvu, kako ga optužuju ruski opozicionari, na osnovu kojih su dobili drakonske kazne“, naveo je.

Jedan od njih je, kako je podsetio Cvijić, koji je u intervjuu nedeljniku Radar rekao da je Vulin saučesnik u njegovom hapšenju.

„Ta saradnja nije uobičajena i ona se izgleda se nastavlja“, kazao je Cvijić.

Podsetimo, Pivovarov ruski opozicionar i nekadašnji izvršni direktor “Otvorene Rusije” koji je tri godine proveo u zatvoru u Rusiji pod optužbom da radi u “nepoželjnim organizacijama”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs da je siguran kako je delovanje Aleksandra Vulina i prisluškivanje u Beogradu doprinelo njegovom hapšenju, te da je uveren da se čitava akcija nije mogla realizovati bez znanja predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Andrej Pivovarov Andrei Pivovarov
Andrej Pivovarov Foto: Natalya Kazhan / TASS / Profimedia

Andrej Pivovarov, koji je oslobođen u velikoj razmeni zarobljenika između Zapada i Rusije prvog dana avgusta ove godine, objasnio je u intervjuu za Nova.rs kako su predstavnici tajnih službi pratili njega i njegove kolege tokom boravka u Beogradu, kao i kakva je bila uloga Aleksandra Vulina, tadašnjeg ministra policije (kasnije direktor BIA, a danas potpredsednik Vlade Srbije zadužen za odnose sa Ruskom Federacijom) u čitavoj akciji.

Bonus video: Kosovska vlada odbila zahtev Srbije u vezi sa slučajem Banjska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare