Na Novom Beogradu, pored tržnog centra "Ušće", nikada nije bilo teže upravljati vozilom nego sada. Iako je novi kružni tok sagrađen s velikim očekivanjima da će ublažiti gužve i unaprediti saobraćajnu protočnost, čini se da su umesto toga problemi samo pogoršani. Dok su investitori i planeri uveravali javnost da će ovaj infrastrukturni projekat doneti red i racionalnost u saobraćaju, realnost na terenu pokazuje drugačiju sliku. Umesto fluidnog kretanja i smanjenih zastoja, vozači se suočavaju sa nesnosnim gužvama i zbrkom. Da li je moguće da je jedan od ključnih faktora ove haotične situacije nedostatak adekvatnog poznavanja i razumevanja funkcije kružnog toka? Portal Nova.rs istraživao je koji se to ključni problemi stvaraju u ovom kružnom toku.

Problem gužvi u špicu

Na društvenim mrežama nezadovoljni građani ne prestaju da se žale na situaciju u novom kružnom toku. Tokom najprometnijih delova dana, kada je saobraćaj najintenzivniji, kružni tok ne uspeva da podnese veliki broj vozila. Rezultat su kilometarske kolone i ozbiljni zastoji.

Ova situacija ne samo da otežava svakodnevno kretanje, već i doprinosi povećanju stresa i frustracije među vozačima. Problemi se pogoršavaju u jutarnjim i večernjim satima kada je protok vozila na vrhuncu. Brojni korisnici društvenih mreža su se proteklih dana žalili na stanje u ovom kružnom toku.

„Koji je prečnik KT ? Deluje mi mnogo malo za ovako bitnu i brzu raskrsnicu? Nova Bogoslovija u najavi“, navodi se u jednom od komentara.

Kružni tok je dobio neslavne epitete: „horor“, „savršeno mesto za sudare“, „ukleti krug“ itd.

„Napraviš kružni tok i onda postaviš četu saobraćajaca da regulišu saobraćaj. Majstori, majstori“, „Sad je još veća gužva, ne može da se prođe brzo kao pre. Svi smo se zaglavili“, „Je l može neko da objasni genijalnost novog kružnog toka. Kružni tok koji da bi funkcionisao policija mora da ga reguliše. Pa, graditelji, kako“, samo su neke od stotine objava.

„Jedan od argumenata protiv kružnog toka na ovom mestu jeste taj što se jedan pravac obično zakrči i blokira raskrsnicu, a kada je raskrsnica kružni tok, blokiraju se i drugi pravci“, navodi se u komentarima.

Problemi sa ulaskom u kružni tok i loše navike vozača

Prema kritikama građana, značajan problem predstavlja neznanje o pravilima saobraćaja u kružnim tokovima. Mnogi vozači se ne pridržavaju osnovnih pravila, kao što je davanje prednosti vozilima koja se već nalaze unutar kružnog toka. Ovo stvara dodatnu konfuziju i dodatne zastoje.

Pored toga, nepristojna vožnja, poput naglog preticanja i bahatog „uletanja“ u kružni tok, dodatno otežava situaciju. Ovi problemi značajno doprinose haotičnom stanju na kružnom toku.

Autobusi koji ne poštuju propise i zauzimaju više traka

Još jedan značajan problem koji su istakli nezadovoljni građani odnosi se na ponašanje autobusa u novom kružnom toku.

Naime, mnogi autobusi često zauzimaju po dve trake, što dodatno komplikuje saobraćaj. Kada je saobraćaj najintenzivniji, ovaj problem postaje posebno izražen, uzrokujući dodatne zastoje i povećavajući nivo stresa među vozačima. Vozači autobusa koji ne poštuju saobraćajne propise dodatno otežavaju situaciju, smanjujući efikasnost kružnog toka i doprinoseći opštem haosu na ovoj prometnoj saobraćajnici.

Nepotpuna edukacija vozača

Mnogi vozači se suočavaju sa problemom nedostatka osnovnih informacija i edukacije o pravilnom ponašanju u kružnim tokovima. Ova praznina u znanju dovodi do nepravilnog korišćenja kružnog toka i dodatnih problema u saobraćaju. Bez odgovarajuće edukacije, vozači nisu u mogućnosti da pravilno primene pravila saobraćaja, što dodatno pogoršava trenutnu situaciju.

Uprkos naporima da se reše ovi problemi, očigledno je da je potrebno mnogo više koordinacije i planiranja kako bi se poboljšala funkcionalnost kružnog toka i olakšalo svakodnevno kretanje građanima.

„Vozači ne znaju pravila! Ne znaju ko ima prednost u kružnom toku. Ne znaju pravilo desne ruke. Ne znaju da svaka dvosmerna ulica ima zamišljenu razdelnu liniju koju ne smeš da pređeš“, „Uspeh je ulazak u kružni tok iz pravca Zemuna, sve ostalo je bonus!“, „Kružni tok ima smisla u Srbiji ako se fizički naprave barijere između traka i stave oznake koja traka za šta služi“, navodi se na društvenim mrežama.

Bonus video: Nesreća kod Lazarevca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare