Foto: Slađana Đermanović/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Decenijama je Ibarska magistrala važila za najopasniju deonicu na srpskim putevima i odnosila je desetine života godišnje, a to nije jedina deonica koja je kobna po vozače. Uz lepo vreme dolazi i brza vožnja koja je glavni uzrok nesreća na srpskim putevima, a portal Nova.rs podseća na takozvane "crne tačke" na srpskim putevima.

Ibarska magistrala

Ibarska magistra je definitivno jedna od najprometnijih saobraćajnica u Srbiji, a na stupca crne hronike neretko dolazi zbog saobraćajnih nesreća i udesa koji se na njoj dešavaju. Poznata je i po tome što ima nekoliko crnih tački i prolazi kroz naseljene mesta, a treba naglasiti da je Ibarska magistrala put lošeg kvaliteta.

Cacak ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Miloš Lukić

Često je koriste vozači kamiona i drugih teretnih vozila, što ume da bude kobno.

Kako je već naš portal pisao, glavni uzroci nesreća su nepropisna preticanja i prekoračenje dozvoljene brzine. Deo put od Rudnika ka Gornjem Milanovcu svakako je najopasniji, pored njega tu je i deo od Čačka prema Kraljevu posebno u visini sela Mrčajevci, kao i na putu od Kraljeva ka Novom Pazaru.

Zrenjaninac

Još jedna crna tačka definitivno je čuveni „Zrenjaninac“, odnosno magistralni put od Beograda ka Zrenjaninu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najkritičnija deo jeste deonica gde je uključenje iz pravca Ovče i pravca Borče. Na pomenutom delu proteklih godina dešavale su se brojne saobraćajne nesreće u kojima su ljudi stradali.

Šabac – Loznica

Put Šabac – Loznica ume da bude „nezgodan“ za vozače, aa ovoj deonici posebno je kritičan letnji period jer tada najviše traktora izlazi na put. Osim što vozači često ulaze u nepropisna i rizična preticanja upravo zbog traktora, ova vozila su opasna jer često propisaju po putu zemlju, pesak ili sasušenu travu koji mogu dovesti do proklizavanja putničkih vozila.

#related-news_0

Treba napomenuti i da ima dosta takozvanih „lakat-krivine“, koje mogu biti nezgodne za vozače.

Đerdapska klisura

Još jedna deonica koja slovi za „crnu tačku“ jeste ona koja prolazi tik uz obalu Dunava od Golubca prema Kladovu u izrazito je lošem stanju. Veliki broj tunela, krivina, suženja, dodatno otežavaju vožnju, a već s prvom kišom kolovoz na ovoj deonici ponaša se kao led.

Foto:Radio Magnum/radiomagnum.rs

Vozači moraju biti posebno oprezni zbog čega je neophodno da prate saobraćajnu signalizaciju i upozorenja na putu.

Alkohol, telefoni i brza vožnja

Podsetimo, proteklih dana u Srbiji je zabeležen veliki broj nesreća, a najkritičnije je bilo minulog vikenda kada je, za samo 12 sati, stradalo pet osoba u udesima širom zemlje, dok je više od desetoro povređeno.

Najčešći uzrok nesreća jeste brza vožnja, zbog toga je apel vozačima da se pridržavaju saobraćajnih propisa.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Takođe, po vozače ume da bude kobno korišćenje mobilnih telefona.

Još jedan apel za vozače jeste da nikako ne sedaju za volan automobila pijani.

VIDEO: Pomeranje olupina posle teške nesreće kod Obrenovca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare