Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je danas optužnicu protiv Uroša Blažića zbog sumnje da je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona ubio 9, a ranio 12 osoba. Blažiću zbog krivičnog dela teško ubistvo preti kazna zatvora od 20 godina, a prema dosadašnjim saznanjima iz istrage, osumnjičeni je duže vreme vežbao gađanje tako što je pucao iz automatske puške u džakove sa peskom, koji su se nalazili u podrumu njegove porodične kuće.

Blažiću se na teret stavlja da je izvršio krivično delo teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pročitajte još:

Kako je saopštilo tužilaštvo, na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je 4.maja.2023. godine, oko 22,20 časova, upravljajući putničkim vozilo marke „mercedes“, u kom je poneo automatsku pušku proizvođača Zastava, model ,,M 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištol marke ,,Tokarev“ TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, došao kod Spomenika „Palih boraca“ u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mladih koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih.

Foto: MUP Srbije

Nakon što je ispraznio okvir sa municijom, isti je zamenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mesta ubio M.M., dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N.S.,L.M., P.M. i maloletni N.M. i A.M., svi iz Malog Orašja.

Blažić je tada ranio još četiri osobe, a potom se odvezao u selo Dubona, nekoliko kilometara udaljeno, gde je nastavio masakr.

Pucao na radnike

Najpre je uočio lica koji su izvodili radove na ogradi jednog dvorišta i na njih pucao iz pištolja i teško ih povredio. Potom se uputio ka dvorištu škole „Momčilo Živojinović“, gde je nastavio krvavi pit.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U dvorištu je zatekao okupljene i na njih pucao iz automatske puške. Na licu mesta je ubio M.P. i K.P., koji su brat i sestra, dok je D.T. usled zadobijenih rana ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom okrivljeni Uroš B. ranio i naneo teške telesne povrede opasne po život prema još četvoro oštećenih lica.

Napadač je nakon toga pobegao, a potom se do ranih jutarnjih sati krio u kući svojih rođaka, u selu Vinjište kod Kragujevca.

Duže planirao zločin

Da je Blažič duže planirao zločin nesumnjivo govori nekoliko činjenica – njegova pripremljenost u vidu oružja, iskaz na saslušanju u tužilaštvu, ali i vežbanje pucanja.

Pročitajte još:

Pretpostavlja se da je Uroš Blažić znao gde će se kobne večeri okupljati mladi, te je na lice mesta došao opremljen puškama, pištoljima, kao i bombama.

Takođe, na saslušanju je ispričao da je njegov cilj bio da zaplaši stanovništvo, te je svoj potez pokušao da opravda na sraman način tvrdnjama da su ga ismevali.

Foto: MUP

Ne treba zanemariti jednu bitnu okonost koju je otkrilo tužilaštvo, a to je da je Blažić u prethodnom periodu vežbao pucanje, tako što je pucao iz automatske puške u džak sa peskom, koji se nalazio u podrumu njegove porodične kuće.

Uračunljiv, sudiće mu se

Tokom višemesečne istrage ustanovljeno je i da je Blažić uračunljv, te će mu se suditi normalno.

Ipak, njemu za masakr preti samo 20 godina zatvora iz razloga što u trenutku izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu. Zbog toga je ovo najveća kazna koja može da mu se izrekne.

Podsetimo, masakr u selima kod Mladenovca dogodio se dan nakon masovne pucnjave u školi „Vladislav Ribnikar“, kada je učenik (14) ubio devet đaka i domara škole.

Neadekvatno čuvao oružje

Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni i njegov otac Radiša B., kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca. Radiša se tereti za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticanju sa teškim delom protiv opšte sigurnosti. On je u kući držao ogromnu količina naoružanja, koju nije na adekvatan obezbeđivao.
Goran i Boris G. se terete za isto delo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare