Foto: Shutterstock

Više javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužnicu protiv Nišlije N.G. (36) zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 17. decembra prošle godine na Bulevaru Nemanjića izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Ivanka I.

Optužnim aktom N.G. se tereti da je u stanju uračunljivosti kao učesnik u saobraćaju na putevima upravljajući putničkim motornim vozilom “audi” niških registarskih tablica nije pridržavao saobraćajnih propisa te da je na taj način počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297 st 2 u vezi člana 289 st 1 Krivičnog zakonika.

„Optuženi je krećuli se Bulevarom Nemanjića levom saobraćajnom trakom namenjenom vozilima koja dolaze iz pravca Ulice Branka Miljkovića ka Sremskoj, nije pridržavao saobraćajnih propisa iz člana 43 st.1 i člana 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja jer je upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivne supstance kokaina iako je znao i bio svestan da je to zabranjeno. Kretao se brzinom od 70 km na sat na mestu gde je maksimalno dozvoljena 40 km na sat, usled čega je prednjim desnim delom svog vozila udario u levi bok pešaka, sada pokojne Ivanke I., koja je prelazila kolovoz na Bulevaru Nemanjića van obeleženog pešačkog prelaza“, navelo je tužilaštvo.

Nesrećna žena zadobila je masivne povrede jer je od udarca pala na poklopac motora, odbačena je na prednje vetrobransko staklo a zatim na kolovoz. Obdukcijom je ustanovljeno da su njene povrede bile bezuslovno smrtonosne, zadobla je razorenje moždanog stable i rascep moždanog tkiva, raskidanost tvrde moždanice, krvarenje u mekim moždanicama i moždanim komorama, višestruke prelome kostiju lobanje, išćašenje prvog vratnog pršljenja, prelom nosnih i leve jagodične kosti, višestruki prelom rebara sa nagnječenjem tkiva oba plućna krila, rascep grudnog dela aorte, krvarenje u obe polovine grudne duplje, dvostruki prelom grudnog dela kičmenog stuba sa nagnječenjem kičmene moždine, prelom obe ključne kosti, rascep jetre, slezine i levog bubrega, prelome leve bedrene kosti, desnog krsno bedrenog zgloba, stidnih kostiju, leve potkolenice i desne butne i kostiju leve podlaktice.

Mada je toksikološka analiza pokazala prisustvo psihoaktivnih supstanci u njegovoj krvi N.G. on je pred tužilaštvom negirao da je upravljao vozilom pod dejstvom narkotika. Vanredni tehnički pregled pokazao je da je za nesreću osim ljudskog faktora odgovorna i neispravnost vozila jer je kočioni sistem bio samo delimično funkcionalan.

Suđenje N.G. još nije zakazano jer njegova odbrana ima pravo na prigovor na optužnicu o kojoj odlučuje viša sudska instance. On suđenje čeka u kućnom pritvoru jer mu je izrečena mera bezbednosti zabrane napuštanja stana koja traje do 19. septembra ove godine.

Tužilaštvo u svom optužnom aktu nije predložilo kaznu za N.G. već je samo navelo da sud treba da ga oglasi krivim i kazni po zakonu. Krivični zakonik za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja predviđa kaznu zatvora od dve do 12 godina.

VIDEO: Hapšenje u okviru akcije Armagedon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare