Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Upravnik Okružnog zatvora u Smederevu Goran Pavlović predmet je policijske istrage koja je započeta još krajem 2022. godine zbog zloupotrebe službenog položaja i finansijskih malverzacija. Ipak, istraga nije mnogo odmakla posle godinu i po dana, a upravnik Pavlović je i dalje na rukovodećem mestu.

Smederevsko Odeljenje za borbu protiv korupcija Uprave kriminalističke policije formalno je započelo postupak i formiralo predmet o navodnim zloupotrebima položaja direktora Okružnog zatvora u Smederevu Gorana Pavlovića. Iako je istraga pokrenuta još 2021. godine, a predmet formiran krajem 2022. godine, nije se odmaklo od prikupljanja potrebnih obaveštenja.

Inspektori su se zainteresovali sa finansije OZ u Smederevu, o sprovođenju nabavke i utrošenim sredstvima na izgradnji hladnjače sa pripadajućom opremom i zatražena je sva potrebna dokumentacija: o javnim nabavkama, građevinskim knjigama, knjigovodstvene kartice dobavljača, specifikacije radova, računa dobavljača i sve ostale papire vezane za izgradnju tog objekta na ekonomiji zatvora.

#related-news_0

Ovo je posebno zanimljivo, jer je sadašnji upravnik Pavlović svoju karijeru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija započeo upravo na tom mestu 2007. godine, kada se zaposlio u OZ Smederevo. Naime, on je, kao poljoprivrednik našao uhlebljenje u tom delu zatvora i dobro je upoznat sa njegovim funkcionisanjem. Po pričama meštana Landola, odakle je upravnik poreklom, on i na svom privatnom imanju ima takođe hladnjaču i bavi se voćarstvom.

Foto: Privatna arhiva

Predmet policijskog interesovanja je i dokumentacija i potrošnja sredstava za zaštitu biljaka i đubriva u periodu od 2018. do 2022. godine, kao i za kupovinu kazana za rakiju koja se proizvodila u OZ Smederevo. Inače, zatvor u Smederevu je poznat po brendu ovog žestokog pića koji nosi ime „Aps“.

Rakija je, kažu upućeni, odličnog kvaliteta, a pakuje se u luksuzne flaše i kutije i deli se probranim gostima, uglavnom rukovodiocima u Ministarstvu pravde i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ali i pojedinim funkcionerima smederevske policije, suda i tužilaštva. Takođe policajci potražuju dokumentaciju i o proizvodnji drvenih kutija u koje je pakovana rakija „Aps“ koja se proizvodi u OZ Smederevo.

Kragujevac festival rakije
Festival rakije u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Inspektori su zatražili i prateću dokumentaciju o poslovnom odnosu između zatvora u Smederevu sa pojedinim privatnim firmama i poljoprivrednim gazdinstvima iz Smedereva i okoline, kao i prateću dokumentaciju dobavljača.

Kako portal Nova.rs saznaje, sa prikupljanjem potrebne dokumentacije o poslovanju OZ Smederevo ide sporo, a nije jasno da li je to zato što je papire teško pronaći ili je nešto drugo u pitanju.

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nije odgovorila na pitanje portala Nova.rs o tome da li je protiv Gorana Pavlovića pokrenut neki disciplinski postupak ili interna kontrola u okviru Ministarstva pravde u vezi sa ovom krivičnom prijavom. Ipak, sumnja da sve nije u redu sa papirima i poslovanjem zatvora nije jedini problem koji je zadesio Okružni zatvor u Smederevu i njegovo rukovodstvo.

Naime, polovinom januara ove godine petorica osuđenika pokušala su da pobegnu iz smederevskog zatvora. Oni su došli do alata kojim su pokušali da prokopaju tunel i tako pobegnu iz zatvora. Sva petorica su radila u kuhinji i vešeraju i mogli su da se slobodno kreću. Njihov plan je otkriven na vreme i oni su uhvaćeni i potom prebačeni u druge institucije zatvorenog tipa.

Ipak, istraga nikada nije stigla do kraja, odnosno ne zna se ko je napravio propust i ko je omogućio osuđenicima da dođu do alata kojim su kopali tunel. U pitanju je bila, kako tvrdi izvor portala Nova.rs, gruba greška jednog od rukovodilaca zatvora koji je tim osuđenicima dao alat i angažovao ih da rade sasvim drugi posao, što su oni iskoristili da pokušaju da pobegnu. Sankcije su na kraju snosili samo oni, ali ne i bilo ko iz rukovodstva zatvora.

VIDEO: Vuk Cvijić: Tortura pritvorenika u Srbiji praksa, nekada dovodi i do smrtnih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare