Verice Marinčić Foto: N1

Umesto da zakonski odgovara osoba ili više njih zaposlenih u Opštini Inđija, koji su prošle godine na svečanom prijemu pored ostalog mladim karatistima poklonili med za potenciju, na sudu je "završio" lokalni portal IN Medija i njegova urednica Verica Marinčić koja je tu informaciju objavila. To je ukratko objašnjenje paradoksalne situacije sa kojom se susrela urednica pomenutog portala jer je, pored informacije, objavila i fotografiju dece koja se, da sve bude još bizarnije, i dalje nalazi na zvaničnom sajtu Opštine Inđija.

Čak 1,6 miliona dinara, odnosno 200.000 dinara po svakoj tužbi – toliki iznos traže roditelji mladih karatista koje je novembra 2023. godine u prostorijama Opštine Inđija, ugostio tadašnji predsednik Vladimir Gak povodom ostvarivanja zapaženih rezultata. Tim povodom su upriličeni i pokloni, a deca su, pored ostalog, dobila i med po imenu „Fruškogorski skočko – radost u kući“, tačnije lokalni brend meda koji se reklamira i kao afrodizijak.

Foto:TANJUG/JAROSLAV PAP

Ta informacija stigla je do In medije, lokalnog portala koji je izvestio javnost o ovom događaju. Međutim, tada kreće jedna vrsta pritiska na ovaj lokalni medij. Prema pisanju Raskrikavanja, sam tekst izazvao nezadovoljstvo predsednika opštine koji je tvrdio da je reč o malicioznoj kampanji i da med nije za potenciju već za imunitet. Da bi to dokazao, portalu Republika je poslao deklaraciju proizvoda na kojoj je, pak, pisalo: „Odličan kao afrodizijak“, te izjavio da su deca zloupotrebljena u političke svrhe.

Tih dana je i na sajtu opštine osvanuo i tekst čiji je autor predsednik Karate kluba „Sensei“ Miloje Marković u kom se ograđuje od „ogavnih tekstova pojedinih medija“. U tim redovima predsednik kluba se „izvinjava“ predsedniku opštine što je negativno etiketiran. Ubrzo nakon ovoga su na adresu In medije počele da stižu tužbe roditelja. Stiglo ih je ukupno sedam i u svakoj se traži 200.000 dinara za duševnu bol osmoro dece (dvoje dece je na jednoj tužbi). I ovaj podatak možda i ne bi bio toliko čudan, da urednici In medije informacija o ovom medu nije stigla upravo od roditelja.

Urednica je roditeljima ponudila da dođu u redakciju i ispričaju svoju stranu priče, ali su oni to odbili.

Ubrzo su joj se javili i izvori koji su joj i ukazali na propust opštine. Bili su, kaže Marinčić, uznemireni i uplašeni, jer je postojao pritisak među roditeljima da priznaju ko je medijima odao informaciju o „Skočku”. Poslali su joj skrinšotove iz roditeljskih prepiski u kojima neki od njih obećavaju da će naći krivca.

„Tokom noći pred kraj januara pozivali su me (izvori, prim. aut) i rekli da su pred nervnim slomom i u „predinfarktnom stanju” jer im je rečeno da će se povodom „Skočka” obratiti i predsednik Vučić i da će oni iz ovih stopa otići da priznaju da su oni to rekli”, navodi urednica In Medije u razgovoru za Raskrikavanje. Kaže da ih je smirivala i obećala da neće nikome otkriti njihov identitet. Prema njenim saznanjima, ovo je u stvari pokušaj da se otkrije izvor po sistemu „ko ne tuži, taj je rekao”.

Stigla presuda

Viši sud u Beogradu sada je osudio portal In Medija i urednicu Vericu Marinčić u prvom od sedam postupaka koje su protiv nje pokrenuli roditelji i naložio joj da jednom od njih isplati 100 hiljada dinara odštete i još 60 hiljada za sudske troškove. Ova presuda nije konačna i njen advokat Veljko Milić navodi da će se žaliti.

Bonus video: Suđenje za Banjsku u Prištini odloženo za 9. oktobar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare