Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/

Novinar Radara, Vuk Cvijić napadnut je u sredu usred dana u Kosovskoj ulici u centru Beograda od strane direktora "Srpskog telegrafa", Milana Lađevića. Cvijić je udaren pesnicom, nakon čega je pao na beton, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi sva obaveštenja povodom napada. Advokat Ivan Ninić u razgovoru za Novu otkriva kako bi trebalo da izgleda istraga napada na Cvijića, ali i ukazuje na to da će ovaj slučaj, ukoliko ne dobije sudski epilog, biti neka vrsta legitimizacija nasilja na ulicama.

Vuk Cvijić je napadnut na ulici kada ga je pesnicom u glavu udario Milan Lađević. Novinar Radara ispričao je kako je tačno došlo do napada.

„Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću, koji je Lađevićev kum. Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice i udario me“, rekao je Cvijić.

Vuk Cvijić, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Nakon napada, Prvo osnovno javno tužilaštvo naložilo je policiji određene radnje, odnosno da se uzmu izjave od Cvijića i Lađevića, ispitaju svedoci i izuzmu snimci kamera. Zasad nije poznato da li su izuzeti snimci, a prema saznanjima Nove, kamere postoje ne samo u lokalu gde je došlo do napada, već i u susednim. Očekuje se da iz svih budu uzeti snimci.

Ugledni advokat Ivan Ninić u razgovoru za Novu objašnjava koji bi trebalo da budu koraci policije i tužilaštva kada je reč o napadu na Cvijića.

Pročitajte još:

„Ovde je stvarna nadležnost Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, pošto se događaj dogodio na teritoriji Starog grada. Opšte je poznato da se događaj desio, čak i da niko ne prijavi, sam događaj je bio prisutan u sredstvima javnog informisanja, tako da dežurni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva stavlja zahtev za prikupljanje obaveštenja policijskoj upravi za Beograd, da preduzme konkretne radnje u cilju rasvetljavanja događaja. Tužilac će u ovom slučaju tražiti da se obavi razgovor sa akterima događaja, da se od njih uzmu službene beleške. Nakon što daju izjave policiji, tužilac može da zatraži i dodatne radnje od policije, a policija može i da proaktivno preduzme određene korake. A šta to znači? Izlaskom na lice mesta da utvrdi da li postoje kamere, da praktično skinu sve video-zapise kretanja jednog i drugog duž Kosovske ulice sa posebnim akcentom na mesto događaja. Zatim da utvrde da li ugostiteljski objekat ima svoje kamere, da li su one radile, ali isto tako i sa okolnih objekata. Eventualno da se vidi da li u pomenutoj ulici postoje i kamere javnog nadzora. Ovo je jako bitno kako bi se utvrdilo mesto, vreme i način na koji se događaj desio“, kaže Ninić.

Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova

Ističe da za istragu napada ključnu ulogu imaju i sami svedoci.

„Ono što smo mogli da vidimo jeste da postoje svedoci i da se neko od svedoka stavio na raspolaganje Vuku Cvijiću, tako da će on biti u mogućnosti da predloži to lice. Bilo bi dobro u ovom slučaju i da se svedoci sami jave jer je njihova uloga jako bitna u cilju rasvetljavanja svih okolnosti“, navodi Ninić.

Pročitajte još:

Nakon što policija uradi svoj deo posla, reč ima Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

„Nakon što policija sastavi konačan izveštaj o događaju, dužna je da sve to dostavi tužilaštvu, a tužilac ima obavezu i da u ovom slučaju donese i naredbu o medicinskom veštačenju, odnosno ceniće medicinsku dokumentaciju koju Vuk Cvijić budu predao. U zavisnosti od toga, sudski veštak će dobiti zadatak da izvrši ocenu o stepenu i vrsti povreda, od čega zavisi kvalifikacija dela. Od kvalifikacije zavisi i visina kazne“, kaže naš sagovornik.

Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova

Kada je reč o napadu na Cvijića, javnost je u prethodna dva dana imala priliku da vidi i na koji način režimski mediji izveštavaju o događaju. Upravo zbog ovoga, postavlja se pitanje i da li će u slučaju Cvijića biti pritisaka na tužilaštvo i sud, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da napadnuti novinar godinama istražuje organizovani kriminal u Srbiji, koji neretko seže ka vrhu države.

„Svaki ovakav događaj, bar je praksa dosad pokazala, prolazi kroz tu centrifugu vlasti. Policija i tužilaštvo nemaju tu slobodu da ovakve predmete rade onako kako bi trebalo da rade i za očekivati je da će biti pritiska. Ovde se već dva dana radi na relativizaciji događaja, zbunjivanju javnosti i u tome učestvuje propagandna mašinerija vlasti. Ovde je jako važno da svi budu ekspeditivni, jer je u pitanju novinar, a jako dobro znamo kako su prolazili novinari u Srbiji. Ovaj primer, ako ne dobije sudski epilog, biće neka vrsta legitimizacija nasilja na ulicama, odnosno da čovek, ako nije neko ko glorifikuje Aleksandra Vučića i ovu vlast, prosto dolazi u situaciju da mu se nešto desi na ulici“, zaključuje ugledni advokat.

VIDEO: Direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević fizički napao novinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare