Ilustracija Foto: N1

Nišliji Vasiliju Jovanoviću (20) koji je sredinom prošle godine sejao strah po gradu jer je nožem nasumično napadao prolaznike, ponovo će se suditi s obzirom na to da je presuda kojom je osuđen na šest godina i šest meseci zatvora, juče ukinuta.

Osnovni sud u Nišu je 15. decembra prošle godine Vasilija oglasio krivim za četiri krivična dela lake telesne povrede a osim zatvorske kazne izrekao mu i meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi jer je ustanovljeno da je bitno smanjeno uračunljiv, ali da njegova krivična odgovornost nije isključena.

Pročitajte još:

Na prvostepenu presudu žalbe su izjavili Osnovno javno tužilaštvo koje je tražilo da bude osuđen na osam godina i pet meseci zatvora ali i Jovanovićev branilac, advokat Momčilo Kovačević sa zahtevom da se predmet vrati na ponovo suđenje, da mu se izrekne blaža kazna ili samo mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Viši sud u Nišu je usvojio žalbu branioca dok je ustanovio da je pravni lek tužioca, bespredmetan.

Osnovano se žalbom branioca ukazuje da su nejasni razlozi zbog kojih nije prihvaćen nalaz veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu dok je poklonjena vera veštačenju Sudsko psihijatrijskog odbora Medicinskog fakulteta u Nišu, pri čemi nije ni pokušano njihovo usaglašavanje. Osnovano se ukazuje na nelogičnosti u iskazu predsednika Sudsko psihijatrijskog odbora koji je naveo da je okrivljeni pati od teškog poremećaja ličnosti mešovitih karakteristika te da nije sebe svesno doveo u to stanje. Iako se ukazuje da nije bilo moguće uraditi alkoholemiju niti analizirati nivo THC (sastojak narkotika) u nalazu i mišljenju se navodi da je sposobnost okrivljenog da shvati značaj dela i upravlja postupcima bila bitno smanjena ali ne i isključena. Nejasno je i zbog čega je Osnovni sud smatrao da je nalaz Specijalne zatvorske bolnice nepotpun i nejasan s obzirom na to da su, kako je navedeno u presudi, činjenice utvrđene na osnovu verbalizacije od strane optuženog, a da je nalaz Sudsko psihijatrijskog odbora jasan i potpun iako ih je i on utvrđivao takođe na osnovu verbalizacije, odnosno na osnovu tvrdnji okrivljenog da nema sumanute ideje, halucinacije i druge simptome koji ukazuju na psihozu. Takođe, prvostepeni sud je izgubio iz vida i trajanje izvršene opservacije u SZB prilikom navoda da je nalaz nejasan i nepotpun, pa je na taj način došlo i do povreda Zakonika o krivičnom postupku“, navedeno je u odluci Višeg suda.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Obrazlažući ukidanje prvostepene presude, Viši sud je takođe naglasio da se u ponovljenom postupku mora jasno utvrditi da li je okrivljeni uračunljiva osoba.

„U situaciji kada je izostalo usaglašavanje veštaka a izneli su različita mišljenja u pogledu sposobnosti okrivljenog da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima, neophodno je nesporno utvrditi uračunljivost jer od toga zavisi i vrsta postupka i kvalifikacija dela pa je presuda morala biti ukinuta. S obzirom na to da je presuda ukinuta, nije se ni odlučivalo o žalbi Osnovnog javnog tužilaštva“, naveo je Viši sud.

Odlučeno je da se Jovanoviću produži pritvor u kome se nalazi od 30. juna prošle godine jer,kako je navedeno, postoji opasnost od ponavljanja istih ili sličnih protivpravnih dela zbog izražene promene u okviru postojanja poremećaja ličnosti.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Seriju napada na nedužne prolaznike dvadesetogodišnjak je započeo 18. juna o 2021. godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda. Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži.

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv. Oko ove činjenice lomila su se koplja između Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koja je našla da Jovanović nije svestan svojih radnji i posledica svojih postupaka, dok je Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu bio stava da njegova krivična odgovornost nije isključena što je Osnovni sud prihvatio i izrekao mu i zatvorsku kaznu uz meru lečenja na psihijatriji.

BONUS video: Mika Aleksić ispred sudnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar