Nikola Filipović,uhapšen u Španij .Foto:printscreen/Policía Nacional

Nikola Filipović, pripadnik "vračarskog klana", uhapšen je u Barseloni nakon dužeg skrivanja, a španska policija je otkrila da je imao čak četiri lažna identiteta pod kojima se krio u toj zemlji. Filipović je znao da mu je policija za vratom nakon što je prošle nedelje priveden i vođa "vračaraca" Nikola Džoni Vušović i zbog toga se pridržavao strogih mera.

Nacionalna policija Španije, u saradnji sa kolegama iz drugih zemalja, uhapsila je prošle nedelje Nikolu Vušovića, vođu „vračaraca“, a potom je dolijao i njegov saradnik Nikola Filipović, kog je srpska policija u saopštenju označila Vušovićevom desnom rukom.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Do privođenja Filipovića je došlo nakon hapšenja Nikole Vušovića jer je Nacionalna policija Španije odlučila da prečešlja katalonsku pokrajinu do pronalaska ostalih begunca. Prema navodima policije, agenti zaduženi za ovu operaciju otkrili su da se Flipović pridržavao strogih mera bezbednosti kako ne bi bio otkriven. Između ostalog, stalno je menjao identitet, a imao je četiri fiktivna identiteta za koje je imao falsifikovana dokumenta.

Takođe je stalno menjao svoj fizički izgled i vršio kontranadzor kako bi uočio eventualno prisustvo policije pre nego što je napravio bilo kakav pokret.

Pročitajte još:

Ubistvo, otmica, nanošenje teških povreda

Uhapšenog Filipovića, prema saopštenju španske policije, traži Srbija zbog ubistva, austrijske vlasti zbog krivičnih dela kidnapovanja i nezakonito pritvaranje i špansko pravosuđe zbog krivičnog dela nanošenja telesnih povreda.

U Srbiji se kriminalna grupa čiji je član bio od 2019. godine tereti za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Šarca, dok se terete za pokušaj ubistva Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Lazara Vukićevića, Strahinje Savića, Arsenija Stefanovića i Lazara Vukićevića. 

Pokušaj ubistva Lazara Vukićevića

Lazar Vukićević Foto:Privatna arhiva

Kako smo ranije objavili, Filipović i član „vračarske grupe“ Marko Drakula optuženi su da su na Vračaru postavili eksploziv ispod automobila Lazara Vukićevića koji su aktivirali dok je stajao u neposrednoj blizini. Srećom, Vukićević je prošao samo sa ogrebotinom, a pričinjena je veća materijalna šteta.

Foto: Vesna Lalić

Vukićević je kasnije ubijen, a za taj zločin sudi se kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženoj za još šest teških ubistava i druga teška krivična dela. Ta grupa je, prema navodima optužnice, otela Vukićevića, odvela ga u kuću u Ritopeku gde su ga mučili, ubili i na kraju se otarasili njegovog tela. Motiv ovog zločina, kao i razlog zbog kog su „vračarci“ aktivirali eksploziv, ostao je do danas nejasan.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Zorana Uskokovića Skoleta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar