Foto:Shutterstock/David Huamani Bedoya

Dragan Đorđević, optuženi pripadnik takozvanog Balkanskog kartela kom se sudi za šverc sedam tona kokaina, ponovo je uhapšen sinoć, i to samo desetak dana pošto ga je sudija pustio u kućni pritvor.

„Na predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, ponovo je odredio pritvor prema Draganu Đorđeviću, vlasniku destilerije Porečje Vučje“, saopšteno je iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Dragan Đorđević, koji se u predmetu javnosti poznatom kao Balkanski kartel tereti za ilegalnu trgovinu narkoticima i to više od 1200 kg kokaina koji je tokom juna meseca 2020. godine zaplenjen u belgijskom gradu Hasselt, sinoć je iz kućnog pritvora ponovo sproveden u Okružni zatvor u Beogradu zbog sumnje da je počinio novo krivično delo koje se odnosi na pranje novca.

„Na predlog tužilaštva, pritvor je određen i prema okrivljenima Mladenu Lazareviću, Aleksandru Iliću, Milanu Mitiću, Milošu Jovanović, Ivanu Cvetkoviću i Draganu Nikoliću, takođe zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa Draganom Đorđevićem, izvršili krivično delo pranje novca iz člana 245 Krivičnog zakonika“, navodi se u saopštenju.

Naime, ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je izvršila konverziju novca koji su pribavili kroz ilegalnu trgovinu narkoticima radi neposrednog i posrednog sticanja finansijske koristi kroz kupovinu nepokretnosti, pri čemu su radi realizacije svog plana, pronašli odgovarajući stan u Nišu, a nakon toga i lice koje će za novčanu naknadu zaključiti ugovor o kupoprodaji nepokretnosti i tako postati njegov samo formalni vlasnik.

Prikrivajući stvarno vlasništvo na stanu u Ulici Milovana Krstić broj 8B u Nišu, koji su zajedno pribavili sa znanjem da ta imovine potiče iz kriminalne delatnosti, okrivljeni su, po zajedničkom dogovoru, u predmetnom stanu držali i veliku količinu vatrenog oružja, municije i drugih eksplozivnih sredstava velike razorne moći, koje oružje je policija pronašla prilikom pretresa stanova i drugih prostorija dana 11.05.2023. godine, a povodom čega se po optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal već vodi krivični postupak.

Okrivljeni Dragan Đorđević se, kao jedan od osumnjičenih za ilegalnu trgovinu narkoticima i ilegalno nabavljanje i posedovanje vatrenog oružja i drugih sredstava, nalazio u pritvoru od 11.05.2023. do 15.07.2024. godine, kada je odlukom suda pušten i kada mu je pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz primenu mere elektronskog nadzora. Ova odluka doneta je u predmetu Balkanski kartel.

Kako je u međuvremenu protiv okrivljenog Dragana Đorđevića pokrenut nov krivični postupak za krivično delo pranje novca iz člana 245 Krivičnog zakonika, kod činjenice da se protiv ovog okrivljenog vec vodi krivični postupak za ilegalnu trgovinu kokainom pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal, koji je u fazi glavnog pretresa, da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Đorđević izvršenjem tog krivičnog dela stekao znatnu finansijsku korist koja još uvek u celosti nije pronađena, a koju bi mogao iskoristiti radi skrivanja i bekstva, to je sud ocenio da je predlog tužilaštva za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva, u ovoj fazi postupka, nužna i neophodna mera kojom će se obezbediti prisustvo okrivljenog u ovom postupku.

Ilustracija Foto:MUP

Prema okrivljenom Draganu Đorđeviću pritvor je određen i zbog opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, imajući u vidu količinu njegove kriminalne aktivnosti, vrstu i težinu izvršenih krivični dela povodom kojih je već podignuta optužnica u predmetu Kto broj 89/23, kao i pokrenuti postupak za pranje novca koji je pribavio kroz ilegalnu trgovinu narkoticima.

Iz istih zakonskih razloga, pritvor je određen i prema okrivljenima Mladenu Lazareviću, Aleksandru Iliću, Milanu Mitiću, Milošu Jovanović, Ivanu Cvetkoviću i Draganu Nikoliću, takođe zbog postojanja osnovane sumnje da su zajedno sa Draganom Đorđevićem izvršili krivično delo pranje novca iz člana 245 Krivičnog zakonika u vezi kupovine napred opisane nepokretnosti u Nišu, iako se ova lica i dalje nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu zbog sumnje da su tokom 2020. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u finansiranju i transportu 1247 kg kokaina koji je juna meseca 2020. godine zaplenjen u Belgiji, a povodom čega se, kao što je istaknuto, već vodi krivični postupak po optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal. Prilikom donosenja odluke, sud je cenio i raniju osudjivanost svih okrivljenih.

Postupak za pranje novca pokrenut je i protiv rođenog brata Mladena Lazarevića, okrivljenog Marka Lazarevića, koji se tereti da je na teritoriji Republike Srbije, ali i Republike Grčke, izvršio konverziju imovine koja potiče od kriminalne delatnosti i krivičnih dela za koja postoji osnovana sumnja da su izvršena od strane njegovog rođenog brata Mladena Lazarevića koja su izvršena pribavljanjem protivpravne imovinske koristi u Kneževini Lihtenštajn u iznosu preko 1.000.000, 00 CHF i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u iznosu od 11.380.930,00 evra i to kupovinom više apartmana u Republici Srbiji i Republici Grčkoj.
Marko Lazarević takođe se nalazi u pritvoru po rešenju sudije za prethodni postupak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare