Pristina Kosovo i Metohija
Ilustracija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ispred Centra za socijalni rad u Uroševcu, danas je ubijena 21-godišnja žena, dok je 15-godišnjak ranjen. Optuženi je uhapšen – reč je o bivšem suprugu. Ova vest je naišla na lavinu osuda u Prištini. Oglasila se misija OEBS, predstavnici vlasti koji traže maksimalnu kaznu za ubicu. Sa druge strane stižu zahtevi da zvaničnici podnesu ostavke "bez beskorisnih izgovora". Stiže i najava protesta uz navode – "borimo se da se nijedna žena ne zastrašuje, ne bude silovana i ubijena".

Današnje ubistvo je pokazatelj da žene na Kosovu nigde nisu bezbedne, poručili su iz Kolektiva za feminističku misao i akciju koji je i najavio protest u Prištini za ponedeljak, prenosi KoSSev.

„Ubijena je još jedna žena pred očima države. Još jedan izgubljen život koji odjekuje ratom koji je objavljen nama ženama na Kosovu… Ovaj slučaj femicida pokazuje da devojke i žene na Kosovu nisu nigde bezbedne. Siluju ih i ubijaju kod kuće, u državnim skloništima, na ulicama i u bolnicama, bez zaštite i obezbeđenja države“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Iz misije OEBS navode da su užasnuti i ožalošćeni ubistvom 21-godišnje žene i ranjavanjem 15-godišnjeg dečaka u Uroševcu.

Pohvalili su brzu reakciju Kosovske policije, odnosno hapšenje osumnjičenog za ubistvo, te poručili da će:

„Nastaviti nemilosrdno da rade sa našim partnerima u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“.

Opet femicid

„Opet femicid“, navela je u svojoj reakciji kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Kaže da je ovaj zločin podsetnik da „okrute ubice“ mogu biti zaustavljene samo ako se svi ujedine i „ponovo probude kao društvo koje je protiv ove strašne pojave“.

„Dosta sa smešnim kaznama. Dosta sa jadnim pravosudnim sistemom. Dosta sa propadanjem stubova koji treba da zaštite naše žene, naše građane“, kazala je Osmani.

Izrazila je saučešće porodici, a za ubicu zatražila maksimalnu kaznu.

I kosovski premijer traži pravdu bez odlaganja.

„Ne moramo da čekamo da saznamo detalje: oštro osuđujemo ovaj zločin koji se ponavlja“, poručio je Aljbin Kurti.

Kosovska ministarka pravde, Aljbulena Hadžiju zatražila je da pravosudne institucije budu beskompromisne u rešavanju ovakvih slučajeva, pozivajući takođe na maksimalnu kaznu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja šokiran je današnjim ubistvom.

„Uprkos naporima da se poveća bezbednost devojaka i žena, slučajevi poput današnjeg ubistva pozivaju sve nas na razmišljanje – institucije i društvo“, naveo je.

Sa druge strane, čestitao je policiji na brzoj reakciji i hapšenju.

Oglasio se i predsednik, PDK, Memlji Krasnići, navodeći takođe da je reč o zločinima koji se ponavljaju periodično na Kosovu.

„Mimo reči i poziva, danas su važna dela. Ne samo onih od strane pravosuđa, već svih državnih mehanizama – političkih i administrativnih“, naveo je Krasnići.

Ostavke bez izgovora

Večeras se oglasio i direktor Kosovskog instituta za pravo, Ehat Miftaraj, navodeći da nakon ubistva žene u blizini Centra za socijalni rad u Uroševcu, moraju da uslede ostavke.

„Čak je žena ubijena usred dana u državnoj instituciji. U normalnoj državi danas bi usledile ostavke kao moralni čin. Bez beskorisnih izgovora, bez pojašnjenja, već ostavka“, napisao je on na Fejsbuku.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare