Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

"Nema te kazne koja bi nam mogla da nadoknadi ono što nam je zauvek oteto. Zakon kaže da oni koji su za to krivi što smo ja i moja supruga Sanja ostali sami, mogu dobiti samo 12 godina. Zakonodavac je smatrao da je to dovoljna kazna za one koji su odgovorni što je moj sin iskasapljen, što je uboden nožem čak 37 puta. Ako je tako, očekujem da će sudija koji će se prihvatiti dužnosti da donese pravdu nama i našem pokojnom detetu, roditeljima ubice odrediti maksimalnu kaznu. Ali, nama ona neće značiti ništa, naša kuća će i dalje biti prazna kao i naša srca!" Ovako govori Nišlija Mića Simić, otac trinaestogodišnjeg Andreja kojeg je 5. oktobra u svojoj kući u Niškoj Banji, iz razloga koji su i dalje nepoznati, ubio školski drug.

Simić se oglasio nakon što je Više javno tužilaštvo u Nišu, nakon sagledavanja dokaza izvedenih u postupku pred Osnovnim tužilaštvom pokrenutog protiv roditelja dečaka ubice a zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta, ustanovilo da su oni počinili mnogo teže krivično delo. VJT je odlučilo da protiv njih donese naredbu o sprovođenju istrage za teško delo protiv opšte sigurnosti, isto ono za koje se gone roditelji ubice iz „Vladislava Ribnikara“ za koje je propisana kazna zatvora od dve do 12 godina.

Pročitajte još:

„Kada bih rekao da nam je lakše nakon ovakve odluke tužilaštva, lagao bih jer naše muke ništa ne može da umanji. Mogu da kažem da sam kao otac koji je sebi stavio u misiju borbu za pravdu za ubijenog sina, zadovoljan što je krivično gonjenje roditelja ubice preuzelo Više javno tužilaštvo. Imamo velika očekivanja od njihovog postupanja, početak postupka ukazuje da su krajnje ozbiljno pristupili ovom predmetu, za ovo kratko vreme urađeno je mnogo pa se nadam da ćemo brže stići do kakve takve pravde. Za 26. ovog meseca zakazano je naše saslušanje, znam da su svedoci već davali izjave, očekujem da se i ostale dokazne radnje sprovedu brže kako bismo što pre ušli u sudnicu. Smatram da neće biti teško da se dokaže da za to što moga sina više nema nije kriv samo onaj ko je na njega potegao nož a od odgovornosti su ga amnestirale njegove godine. S pravom mogu da kažem da je podjednaka ako ne i veća odgovornost i na njegovim roditeljima koje sam nebrojeno puta upozoravao da im sin nosi pun ranac noževa a da su se oni pravdali da su to njegove igračke. Njegova „igra“ je moga sina koštala života pa oni koji su mu dopustili da se „igra“ na takav način, treba da budu odgovorni“, nastavlja Simić.

Andrej Simić Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Simići, njihova rodbina i prijatelji 28. ovog meseca obeležiće godišnji pomen svome sinčiću. Mića kaže da dani koji prolaze ne donose nimalo olakšanja.

„Imao sam prilike da razgovoram sa ljudima koji su pretrpeli gubitke najbližih, ne sluteći da ću i ja imati takvu sudbinu. Njihove tvrdnje da im vreme ne blaži bol su mi taada delovale neverovatno. Nažalost, uverio sam se da su govorili istinu, postoje doduše kratki trenuci, kada mi se učini da se ništa nije desilo, da je Andrej tu negde. Zatim usledi saznanje koje bi se zabode kao nož u dušu, da je nestao zauvek. Nemam snage da prođem kraj prodavnice gde smo zajedno kupovali lopte, kraj restorana gde smo jeli ćevape, da prošetam ulicama kojima smo zajedno hodali. Svuda vidim njegovo lice, nedavno sam bio u prilici da se nađem u društvu blizanaca koji su upravo napunili 18 godina. Lecnuo sam se setivši se da moj sin nikada neće proslaviti punoletstvo. Takvih situacija će u budućnosti biti sve više, suočavaćemo se sa odrastanjem druge dece, njihovim slavljima uspesima, svime onim što život nosi a što je našem sinu zauvek uskraćeno. Svesni smo da će nam biti potrebna sva snaga ovog sveta da dalje živimo sa saznanjem da je Andreju sve to oduzeto“, zaključio je ovaj Nišlija.

Obeležavanje rođendana ubijenog Andreja Simića Foto:Privatna arhiva

Punomoćnik porodice Simić advokat Saša Knežević kaže da se najzad, posle velikih napora, stiglo nadomak cilja.

„Uvereni smo da sada sve ide u pravom pravcu, već je došlo do zakazivanja nekoliko saslušanja, to roditeljima puno znači. Njihovo dete ne može ništa da vrati ali je veoma važno da roditelji ubice odgovaraju za svoje postupke i da to bude signal svim ostalima da moraju da povedu računa o svojoj deci“, kazao je Knežević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Objašnjava da je zaprećena krivična sankcija mnogo veća te da to znači da će to biti veoma ozbiljan krivični postupak.

„Obezbedili smo fotografije koje pokazuju kako se to dete ponaša u prisustvu svojih roditelja a da majka umesto da tim povodom reaguje najoštrije, ona ih postavlja na svoj FB profil. To eliminiše svaku dilemu oko sumnje da li su oni znali da njihovo dete predstavlja opasnost a da nisu preduzeli ništa“, rekao je advokat.

Motiv stravičnog zločina i dalje je nepoznanica, poznat je samo dečaku ubici kojise nalazi u psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu gde je obavljeno njegovo veštačenje. U toku istrage biće obavljeno i veštačenje njegovih ali i elektronskih uređaja njegove žrtve, gde će se možda krije odgovor na ovu misteriju.

VIDEO: Mesto ubistva u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare