Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženoj za pranje para, nastavljeno je ove nedelje u Specijalnom sudu u Beogradu. Optužnica za pranje para otkriva je i kako su pripadnici kriminalne grupe oteli hotel u centru Beograda, koji je držao Slovenac Miloš Plantarič. Plantarič je tokom istrage saslušan kao svedok, a tada je ispričao i da su mu, nakon što je Belivukovu grupu prijavio policiju, poručili da se "skloni iz Srbije, jer su u pitanju opasni ljudi".

Miloš Plantarič, nekadašnji suvlasnik hotela „Life Design“ u Balkanskoj ulici u Beogradu, ispričao je tokom istrage u tužilaštvu da je i sam bio meta kriminalne grupe Belivuk. Na samom početku je istakao da je imao problem sa bivšim partnerom oko hotela u centru Beograda, koji mu je nezakonito ušao u isti.

Pročitajte još:

Zamenio je sve brave, a Plantarič je zbog svega kontaktirao policiju i advokata. Ipak, pomaka nije bilo, pa ga je advokat savetovao da hotel povrati tako što će angažovati obezbeđenje koje će da preuzme hotel, a Slovenac je odlučio da prihvati njegov savet i tada je kontaktirao neke ljude kako bi pronašao obezbeđenje. Ubrzo je došao do izvesnog Goše, koji se navodno zove Goran Janković.

Miloš Plantarič Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa njim se sve dogovorio, a izvesni Goša je rekao da će Slovenca ta usluga koštati 12.000 evra. Nakon toga, preko Goše, upoznaje Marka Miljkovića i potpisuje ugovor sa firmom za obezbeđenje „T&T Protect“.

Plantarič do tada nije znao te ljude i nije ni slutio da će biti prevaren.

„Ugovor sa „T&T Protectom“ je bio vezan za angažovanje fizičkog obezbeđenja koje bi bilo tu radi zadržavanja državine nad hotelom. 12. maja 2020. godine, nešto pre pola devet, 11 momaka je ušlo u hotel, a među njima su bili Marko Miljković, Veljko Belivuk, Dejan Tešić i izvesni Kosta, dok druge momke svedok nije poznavao. Nekoliko minuta posle njih došao je i Goša koji je organizovao celu akciju“, navodi se u iskazu Plantariča.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Plantarič ubrzo shvata da je nasamaren i to tek kada ga je pozvao izvesni Mile, čovek koji je gradio pomenuti hotel, i rekao da pomenuta grupa zapravo hoće da mu uzme hotel. Tako je i bilo.

Ubrzo Plantariču Miljković govori da se menjaju stvari, da njihova ekipa ne radi za dnevnice i da iza njih, kako se navodi u optužnici, „stoji politika i policija“.

Pročitajte još:

Mljković mu tada saopštava i da treba da se dogovore oko iznosa koji će svedok mesečno da im plaća, jer su njihove kamere, obezbeđenje i ključevi hotela. Vođa klana je rekao i da njihove usluge više ne koštaju 12.000 evra kako je na početku dogovoreno, već milion i uzeti su mu ključevi od hotela.

Plantarič nakon ovoga više nije ušao u svoj hotel. Na sve načine je pokušavao da prijavi slučaj i tada shvatio da je situacija daleko ozbiljnija nego što mu se čini.

Miloš Plantarič Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispričao je i da je zbog cele situacije kontaktirao ambasadu Slovenije, te da je, po savetu koji je dobio, otišao da prijavi ceo slučaj policiji. Ipak, i tu je naišao na zatvorena vrata.

„Nakon ovoga, svedok je pozvao ministra unutrašnjih poslova Slovenije sa kojim je u dobrim odnosima i rekao mu šta se desilo, potom je on pozvao ministra spoljnih poslova Slovenije, koji je potom pozovao Ivicu Dačića. Poznato mu je da su iz Slovenije maksimalno intervenisali, ali je onda svedok video da je ono što je Marko pričao istina, odnosno da oni nisu neka klasična kriminalna priča, već da neko stoji iza toga. Bilo je nemoguće da se pored svih intervencija iz Slovenije ne dešava ništa, da je moguće da neko usred Beograda upadne u hotel, a da nikakve reakcije vlasti, niti policije nije bilo“, navodi se u iskazu svedoka.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja

Plantarič je tokom saslušanja izjavio i da mu je jedan policajac rekao dobronamerno da se skloni iz Srbije jer su u pitanju opasni i snažni ljudi, te da svedok tu ništa ne može.

Svedok je izjavio i da je tek naknadno saznao s kakvim ljudima ima posla, te da su mu rekli da hotel ne bi dobio ni za deset miliona dinara.

Podsetimo, Slovenac Miloš Plantarič jedan je od svedoka koji su saslušani tokom istrage protiv klana Belivuk u slučaju za pranje novca. U pomenutom predmetu optužene su i supruge vođa klana, Tanja Miljković i Bojana Belivuk.

Protiv Belivuka i Miljkovića, pred Specijalnim sudom u Beogradu, vodi se još jedan postupak u kojem su označeni vođama kriminalne grupe koja se tereti za sedam likvidacija i druga teška krivična dela.

VIDEO: Nastavljeno suđenje Belivuku i Miljkoviću za pranje novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare