Direktor Opšte bolnice u Aleksincu, Goran Vidić, navodi za Nova.rs da se čak 104 radnika aleksinačke fabrike "Magna" javilo lekarima te ustanove, sa simptomima trovanja. On kaže da je sreća da je trovanje zaposlenih prošlo bez žrtava.

Prema rečima direktora Opšte bolnice u Aleksincu, prethodna noć je bila burna.

„Posle 19 časova počeli su da pristižu zatrovani pacijenti koji su zaposleni u aleksinačkoj fabrici „Magna“. U našu ustanovu se javilo 104 radnika te kompanije, od čega je 51 pacijent upućen u bolnicu u Aleksincu na interno odeljenje sa simptomima trovanja, a mi smo zadržali četiri zatrovana radnika, dok je još četiri poslato Klinički centar u Nišu“, navodi Goran Vidić.

Foto: Nova.rs

Prema njegovim rečima, svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

„Pacijenti koji su zbrinuti kod nas nisu životno ugroženi, dvoje će biti otpušteno danas na kućno lečenje, a za još dvoje pacijenata ćemo videti nakon dodatnih ispitivanja. Što se tiče pacijenata koji su zbrinuti u KC Niš, prema našim informacijama, i oni su stabilnog zdravstvenog stanja, jedan radnik je otpušten noćas na lični zahtev, a troje će biti naknadno pušteni na kućno lečenje“, dodaje doktor Vidić i napominje da su pacijenti pristizali do dva sata posle ponoći, nakon čega više nije bilo novih pacijenata.

Podsetimo, povodom trovanja radnika hemijskim isparenjima u fabrici „Magna“ u Aleksincu, oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu, koje je saopštilo da se čeka da situacija bude bezbedna kako bi preduzeli sve odgovarajuće radnje.

„U fabrici Magna došlo je do trovanja 102 radnika, dobili su zdravstvenu pomoć, troje je u Nišu u bolnici, jedna osoba u Aleksincu. Obavešten je Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija, te Institut 1. Maj. Fabriku smo zatvorili dok se ne obavi uviđaj i ustanovi da je bezbedno u njoj raditi. Biće obavljena neophodna merenja na prisustvo štetnih materija nakon okončanja uviđaj i utvrđivanja svih okolnosti odlučiće o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih“, kazao je Ivan Mitrović, osnovni javni tužilac u Aleksincu i dodai da su angažovane sve referentne ustanove, te da će se uviđaj obaviti čim dobiju informaciju da je ulazak u fabriku bezbedan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare