Bombaški napad na Cetinju Foto:printscreen/Danijela Lasica/Wikipedia

U jučerašnjem napadu na Cetinju, kada su u eksploziji podmetnute bombe ubijena dvojica članova škaljarskog klana Petar Kaluđerović (20) i Dragan Roganović (34), a ranjeno troje ljudi, prema nezvaničnim informacijama, korišćena je vojna tehnologija, tačnije ozloglašena mina rasprskavajućeg usmerenog dejstva, namenjena uništavanju žive sile. Ovo je, prema nekim informacijama, prvi put da se na ovim prostorima ovakvo ubojno sredstvo koristi u obračunu kriminalnih grupa.

Bomba je bila postavljena na drvo, ispred Sportskog centra na Cetinju, tačnije na ulasku u teretanu, u koju su žrtve išle. Eksplozivna naprava aktivirana je daljinskim putem.

Pročitajte još:

Aktivirana je oko juče ujutru, oko 9.10 časova, a meta su bila četvorica pripadnika škaljarskog klana. Petar Kaluđerović poginuo je na mestu, Dragan Roganović je kasnije preminuo od posledica ranjavanja, a povređena su još dvojica škaljaraca koji su bila sa njima u društvu.

U napadu je korišćen MRUD, neselektivno oružje za masovno uništavanje žive sile, pa je tako, ni kriva ni dužna, u eksploziji ranjena i jedna starija Cetinjanka koja je prolazila ulicom i našla se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. To što je u opasnosti bio „civil“ i to starija gospođa, nije probudilo grižu savesti ili saosećanje kod surovog ubice koji je aktivirao smrtonosnu napravu.

Branislav Kapetanović Foto: Facebook/Branislav Kapetanovic

MRUD je, sa razlogom, jedno od najozloglašenijih i najomraženijih minsko-eksplzivnih sredstava, a upotrebljavan je dosta na ratištima u bivšoj Jugoslaviji.

„Moram da priznam da je ovo prvi put da čujem da je MRUD upotrebljen u kriminalnim obračunima i to je zapanjujuće, ta bezobzirnost. To je protivpešadijska mina, koja služi za zaprečavanje prostora i za uništavanje većeg broja neprijateljskih vojnika. Ona se postavlja na određeno mesto i aktivira kada naiđe veća grupa neprijateljskih bojnika, to nije mina koja eliminiše jednu metu, već je napravljena da ubije i rani što više ljudi. Aktiviranje takve eksplozivne naprave u naseljenom mestu, gde ima civila, je zločin u zločinu“, objašnjava Branislav Kapetanović, bivši deminer.

Po njegovim rečima, mina je najverovatnija stigla sa nekog od ratišta u bivšoj Jugoslaviji i našla svoj put do kriminalne organizacije, najverovatnije pripadnika kavačkog klana.

„Ne verujem da je ukradena iz nekog vojnog skladišta, jer je to mnogo teže. Na ratištu mogu jednostavno da kažu da je potrošena, aktivirana, a onda je prošvercuju i preprodaju“, objašnjava Branislav Kapetanović.

I sam Kapetanović je žrtva mine, doduše kasetene, takozvanih „žutih ubica“. On je bio deminer, ali je prilikom čišćenja terena, eksplodirala mina i Kapetanović je jedva preživeo. Ostao je invalid, ali se danas bori za zabranu takvog vrsta oružja.

MRUD, Mina rasprskavajućeg usmerenog dejstva, Crna Gora, Cetinje, mina, napad, atentat, MRUD
Foto: Wikipedia

Bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA) bila je veliki proizvođač MRUD-ova, a koristile su ga sve zaraćene strane u bivšoj Jugoslaviji.

U pitanju je mina koja nije prilično sofisticirana, ali je vrlo praktična i ubojita. Teška je oko 1,5 kilograma, ovalnog je oblika, od plastike ispunjene sa 900 grama plastičnog eksploziva sa zadnje i sa 650 čeličnih kuglica veličine 5 milimetara, šrapnela, sa prednje strane.

Ovalnog je oblika kako bi šrapneli bili usmereni, kao što i sam njen naziv govori. Mina je sivomaslinaste boje, Aktivira se električnim upaljačima. Najčešće se postavlja na tlo, skrivena u travi, ali može da se postavi i na neki objekat, u slučaju Cetinja, na drvo. Prilikom eksplozije kuglice lete u luku od oko 60 stepeni, a ubojita je do 50 metara.

BONUS VIDEO: Ekspolozija na Cetinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare