Ilustracija/Polazak skola djaci ucenici osnovci
Ilustracija/Polazak u školu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Svenka Savić, profesorka emertus Novosadskog univerziteta osvrnula se o tuči učenice koje se nedavno dogodila u blizini jedne novosadske osnovne škole.

Stav profesirke Savić, objavljen u Danasu, prenosimo u celosti:

„U Novom Sadu u blizini jedne osnovne škole, u IV razredu, dogodilo se vršnjačko nasilje: potukle su se dve učenice dok su ostale stajale, navijale, snimale telefonima.

Učiteljica je drugog dana podelila kazne: jednima smanjila ocene iz vladanja, drugima ukor.

Posle nekoliko dana je sazvala roditelje na sastanak na kojem su, jedna od četiri psihološkinje škole i jedna o četiri pedagoškinje škole informisale roditelje.

Prva detaljno i dugo o zakonskim odredbama o nasilju u školama, da bi procenila da ovaj događaj (na skali od 1 do 4) ima težinu pod 3, što znači veoma uznemirujući – radi se o ozbiljnom prekršaju.

Obavestila je da je ona lično održala brojne seminare o nasilju po školama, i da je sama mnogima prisustvovala, čime je ubedila skup roditelja da je kompetentna za ovaj događaj.

Dakle, nakon što je učvrstila integritet, predložila je da sve što se razgovara o događaju na sastanku ostaje ‘u okviru razreda’ i ne ide u širu školsku javnost.

Jedna od ukupno četiri osobe za pitanje iz pedagogije u školi, informisala je kratko o praktičnoj proceduri predviđenoj za budućnost: da će svaka akterka događaja dolaziti na razgovor kod nje. I ona se založila da ceo događaj o vršnjačkom nasilju učenica ostane ‘u okviru razreda’.

Učiteljica je ponovila isti zahtev da sve ostane ‘u okviru razreda’ i otvorila diskusiju. Bilo je očigledno već nakon uvodnih izlaganja da roditelji ne znaju zašto je do tuče učenica došlo i šta se zapravo dogodilo u tom prostoru u blizini škole.

Na samom početku sastanka, umesto jednog roditelja (na putu), prisustvuje baka učenice, koja je na više načina pisala o nasilju prema ženama, posebno jezičkom. Zašto je došlo do tuče vršnjakinja, učiteljica ne odgovara, pedagoškinja ćuti, psihološkinja ne misli da je njoj upućeno pitanje.

Niko zapravo ne zna da je okršaj nastao nakon izjave jedne učenice drugoj: Tvoj tata je u zatvoru, a moj je milioner!

Rečenica otvara brojna pitanja, a pre svega ono o vrednosnom sistemu koji se u školi kao javnom prostoru neguje: Gde je učenica čula ovaj vrednosti sud? Kako je čovek u zatvoru manje vredan od čoveka milionera?

Učiteljica je onda javno saopštila skupu da baka (doktor dečje psihologije) nezakonski prisustvuje skupu, što su glasno potvrdile i psihološkinja i pedagoškinja, autoriteti škole, pa je naučni autoritet napustio skup, roditelji nisu reagovali i ostaje ‘u okviru razreda’, nasilje trećeg stepena dogođeno u blizini osnovne škole, dogođeno na Međunarodni dan starih osoba.

One su poslale ujedno i politički stav o nasilju u školi i o starim osobama.“

Autorka je profesorka emeritus Univerziteta u Novom Sadu

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Bonus video: Mnogi se pitaju stiže li novi val jesenskih poskupljenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare